Wethouder Koser Kaya (midden) in gesprek met kunstenaars van De Ploegh tijdens de opening van '25x25x25'.
Wethouder Koser Kaya (midden) in gesprek met kunstenaars van De Ploegh tijdens de opening van '25x25x25'. Peter Putters / De Nozem Fotografie

Jubileumexpositie Mondriaanhuis met kunstenaarsDe Ploegh

5 oktober 2019 om 07:42 Kunst

AMERSFOORT Het Mondriaanhuis bestaat 25 jaar. Reden voor het museum om de jubileumtentoonstelling '25 x 25 x 25' te organiseren. De expositie werd op woensdag 25 september geopend door wethouder van Cultuur, Fatma Koser Kaya. Bij de feestelijke bijeenkomst waren ook bloemen voor Cis Heijdenrijk. Zij was destijds samen met wijlen haar man Leo Heijdenrijk, initiatiefnemer van het Mondriaanhuis.

Voor de tentoonstelling werden vijfentwintig kunstenaars van de landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh uitgenodigd om een werk te maken van 25 x 25 centimeter. Alle kunstenaars lieten zich inspireren door het rijke oeuvre en gedachtegoed van Piet Mondriaan. De één nam het kleurgebruik van de grootmeester als uitgangspunt, de ander een bepaald werk en weer een ander deelt de fascinatie voor jazzmuziek met Mondriaan. Er werd door de kunstenaars gebruik gemaakt van een grote verscheidenheid in materialen: van olieverf tot keramiek en van textiel tot hout. Het resultaat is een veelzijdige expositie die op uiteenlopende manieren in dialoog gaat met Mondriaan.

TEGENDELEN De kunstenaars die meedoen aan de tentoonstelling komen uit heel Nederland, maar er zijn ook een aantal Amersfoortse inzendingen. De Amersfoortse kunstenaar Ruben van der Scheer maakte een wandsculptuur van hout. Hij liet zich leiden door de term 'tegendelen' die Mondriaan gebruikte in zijn verhandelingen over kunst. Zoals kleur en niet-kleur en mannelijk - vrouwelijk. Van der Scheer ging uit van de tegendelen hol en bol.

Naast Van der Scheer zijn Henriëtte Coppes en Marie-Louise Dooijes deelnemers uit Amersfoort. Dooijes maakte naar eigen zeggen de omgekeerde weg van Mondriaan. Waar Mondriaan begon bij realistische landschappen en eindigde in rechtlijnige abstractie, begon Dooijes destijds met werk geïnspireerd door De Stijl om uiteindelijk uit te komen bij realistische voorstellingen. Voor expositie '25 x 25 x 25' verhield ze zich tot de bloemen van Mondriaan. Haar inzending is getiteld 'Chrysant 2.0'. Henriëtte Coppes maakte een werk van textiel voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis. Zij onderzocht de essentie van horizontalen en verticalen, maar ook diagonalen.

JUBILEUMACTIVITEITEN Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan organiseert het Mondriaanhuis in de maand oktober diverse jubileumactiviteiten. Op zondag 6 oktober bijvoorbeeld vindt in het museum een kunstenaarsgesprek plaats. Frits Nolte - zelf beeldend kunstenaar - interviewt dan drie deelnemers aan de expositie '25 x 25 x 25'. Kunstenaars Janine Eshuis, Anja Radakovic en Jimi Kleinbruinink worden bevraagd over hun werk en hun relatie tot Mondriaan. Het publiek mag natuurlijk ook vragen stellen. Het kunstenaarsgesprek is gratis bij een museumbezoek en vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie over alle andere jubileumactiviteiten, zoals workshops en speciale rondleidingen, is te vinden op de website: www.mondriaanhuis.nl.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie