Afbeelding
Kaalstaart

Kaalstaart maakt professionaliseringsslag

3 oktober 2019 om 07:01 Evenementen

AMERSFOORT In het eerste weekeinde van oktober, aanstaande zaterdag en zondag, wordt het zevende hoofdstuk geschreven van Kaalstaart. Dit festival voor beta-kunst en nieuwe ambachten dat op het terrein van de WAR plaatsvindt, moet net als voorgaande jaren voor verwondering, verbazing, humor, techniek en beeldpoëzie zorgen. „We hopen dit jaar op voldoende financiële armslag, zodat we de kunstenaars een nette vergoeding kunnen geven. Zonder de deelnemende kunstenaars geen festival."

Arjan Klaver

Dit zegt Erna Huppelschoten. Zij is één van de organisatoren van Kaalstaart. Een festival dat vrij toegankelijk is voor iedereen. En dat wil de organisatie ook in de toekomst garanderen ondanks dat het succes fors is toegenomen. „Kijk, we hebben in de afgelopen jaren bewezen dat we met bitter weinig geld een festival van de grond kunnen tillen. Inmiddels hebben we een behoorlijke professionaliseringsslag gemaakt. Het is een succes gebleken. Inmiddels staat het festival ook op de radar van Europese kunstenaars. Logisch dat nu de tijd is gekomen dat we aan de kunstenaars een nette vergoeding geven. Reis- en transportkosten, maar ook een faire honorering volgens de regels van het Mondriaanfonds. Aan de andere kant maakt de organisatie ook kosten. Vanuit de gemeente hebben we financiële ondersteuning gekregen. Daar zijn we zeker blij mee. Zeker met de wetenschap dat we volgend jaar de insteekhaven op bedrijventerrein Isselt willen benutten om de achtste Kaalstaart uit te rollen. Dit lijkt ons een fantastisch idee. De voorbereiding met de aanvraag van alle vergunningen zijn al in volle gang. Vandaar dat we de financiële armslag willen vergroten via crowdfunding. Dat kunnen particulieren zijn maar ook bedrijven of instellingen.

VOORSCHOT Begin oktober is Kaalstaart nog op het terrein van broedplaats De WAR te vinden. Als voorschot op volgend jaar vindt een deel van het festival plaats aan de oever van de WAR. Daar ligt dan het bijzondere - tot museum omgebouwde - schip Serendiep waar onder meer het Knopjesmuseum is ondergebracht. Dit jaar zullen op dit schip zo'n 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun originele kunstwerken tonen dat past bij het thema 'bèta, techniek en nieuwe ambachten'.

Van waanzinnige, aparte lichtinstallaties, een vuurspuwend dak tot een heuse omgebouwde duikboot, sculpturen van suiker, een echt vliegend tapijt, bijzondere fotografie... het kwam de afgelopen jaren allemaal naar Amersfoort voor Kaalstaart met als special op zaterdagavond het populaire Poef!

POEF! „Drie jaar geleden zijn we met Poef! begonnen", aldus medeorganisator Guus den Breeje. „In een theatrale setting, een heuse battle, wordt onderzocht hoe apparaten aan hun eigen functie ten onder kunnen gaan. We hadden een keer een act met een stofzuiger waarmee de 'onderzoekers' hebben getest hoeveel slagroom deze kon opzuigen. Deze act staat nog op ieders netvlies gebrand. Wat dacht je dat er gebeurt als je toch metaal in de magnetron stopt? Hoe lang kan je mixen, in een bak cement, met een handmixer? Na afloop van Poef! worden de apparaten bijgezet op het kerkhof der gesneefde spullen dat gedurende het festival te zien zal zijn. Meedoen aan dit laagdrempelige podium? Dat kan, er is nog beperkt plaats voor onderzoekers die op het podium de strijd aan willen gaan met de techniek. Meld je hiervoor aan bij de organisatie. Het publiek wordt geadviseerd bijtijds te komen, de vorige keer was de belangstelling groot en het aantal plaatsen is beperkt. Kortom, het succes van Kaalstaart is na de zevende editie en naar verwachting meer dan duizend bezoekers alleen maar groter geworden. Het festival start zaterdag 5 en zondag 6 oktober om 12.00 uur. Op de zaterdagavond is Poef! Dat moet je gezien hebben."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie