Afbeelding
Cees Wouda

'Alles is direct vergeten, wanneer je de kinderen ziet genieten'

1 oktober 2019 om 07:15 Evenementen

AMERSFOORT De pietendiscussie is al enkele weken in volle gang en achter de schermen wordt deze nauwlettend gevolgd door het Sinterklaascomité uit Amersfoort. Het is voor het bestuur, dat momenteel bestaat uit vijf man, een drukke periode. Zij moeten vrijwel elke dag een beslissing nemen die invloed heeft op alle Sinterklaas-activiteiten in de stad. ,,Ondanks dat dit een loodzware taak is, houdt het enthousiasme van de kinderen en het team ons op de been."

Jeroen van der Veer

De telefoon van het bestuur van het Sinterklaascomité staat roodgloeiend. Vijfentwintig verschillende WhatsAppgroepen zijn er aangemaakt om alles in goede banen te leiden. Een vrijwel onmogelijke taak, beseft ook dit vijftal. Zij hakken belangrijke knopen door en moeten ervoor zorgen dat de ruim zevenhonderd vrijwilligers er mede voor gaan zorgen dat kinderen een schitterend Sinterklaasfeest in Amersfoort kunnen vieren. ,,Het doet ons wel eens pijn dat het niet eens meer over het feest gaat, maar over geld en de kleur van de pieten. We slaan door met z'n allen."

In januari zat het Sinterklaascomité voor het eerst samen voor het feest van 5 december. Elke drie weken was er vanaf dat moment een bijeenkomst, inmiddels is dat één keer in de week en straks dagelijks. En dat terwijl zij 'gewoon' een fulltime baan en een sociaal leven hebben. ,,Ik hou er in het hele jaar rekening mee dat ik in november vrije dagen kan opvragen. Ja, zo ver gaat het al", zegt één van hen.

Maar waar zijn ze dan druk mee? Het is toch een kwestie van de draaiboeken uit de kast halen en volgen? ,,Nee, daar vergis je je dus goed in. Neem bijvoorbeeld de slaapplek van Sinterklaas. Die was vorig jaar in de Onze Lievevrouwentoren en zal dit jaar overnachten bij Totaalbed in het buitengebied van het centrum. Je zou denken dat dit een kwestie van verplaatsen is, maar zo eenvoudig is dat niet."

LANG PROCES Zo moeten ondernemers benaderd worden om bepaalde facetten gesponsord te krijgen. Want het comité krijgt dan wel subsidie van de gemeente, maar hiermee kan lang niet alles gedekt worden. ,,En dus moet je in april al het gesprek aangaan met de ondernemers. Zij zijn op dat moment bezig met de komende vakantie, terwijl wij over 5 december willen spreken. Dat geldt voor alle activiteiten. Wij kunnen wel leuke ideeën hebben, zoals een rondvaart of bijvoorbeeld de lampionnenoptocht, maar dit kan alleen als we mensen met ons meekrijgen. Het is echt een enorm lang proces, waar niet iedereen bij stilstaat."

Want werkt partij A niet mee, dan kan dat gevolgen hebben voor een beslissing elders in het sinterklaasprogramma. ,,En dan is de slaapplek van de Sint nog maar één project. We hebben er door heel Amersfoort heen ruim twintig."

ANONIEM Inmiddels heeft het comité bekend gemaakt dat de Pieten 'traditioneel donkerbruin' worden, maar is de route die de Sint gaat lopen allerminst duidelijk. Alles valt en staat met bepaalde beslissingen. Keuzes die ook het comité niet koud laten. ,,Maken wij een keuze, dan hebben we daarvoor 50 procent voorstanders en 50 procent tegenstanders. Het is zelfs zo erg, dat ik liever niet heb dat mijn naam in de krant komt. Ik heb hiernaast ook nog een drukke baan en wil niet dat klanten mij boos aankijken op een gemaakte beslissing", aldus één van het vijftal.

Allen beamen ze dat het feest regelen stress met zich meebrengt. Wat houdt de groep dan op de been? ,,Het einddoel en de gezelligheid onderling. Het voelt als één grote familie. Je bent zo vaak met elkaar in gesprek. Daarnaast is het fantastisch dat we met zevenhonderd vrijwilligers samenwerken en dat allemaal voor Amersfoort. Want dat vergeten sommigen wel eens: we doen dit voor de stad en totaal niet voor onszelf. Dan was ik er wel mee gestopt, want je krijgt soms écht veel kritiek over je heen. Maar de groep mensen met wie wij dit doen en de lachende gezichten van de kids straks, houden ons op de been."

Zoals gezegd is er nog veel onduidelijkheid rondom het feest. Iets wat voor het comité ook lastig is. ,,Maar", zegt één van hen, terwijl hij zijn telefoon bekijkt na het binnenkomen van een app-berichtje met een bevestiging over de route, ,,We denken niet in problemen, maar in oplossingen. Het feest komt altijd goed, de vraag is alleen hoe."

GEEN ROETVEEGPIETEN De Pieten in Amersfoort worden geen roetveegpieten en zullen donkerbruin zijn. Dit was een moeilijke beslissing, waar de gemeente en het sinterklaascomité onderling veel over spraken: ,,We moeten een goede modus vinden. Is een Piet herkenbaar, dan zullen mogelijk ook vrijwilligers afhaken. De magie is dat zij kinderen bij naam kunnen noemen, zonder dat die kleintjes doorhebben dat bijvoorbeeld hun buurman verkleed is. Maar anderzijds begrijpen wij de andere meningen ook heel goed."

Kortom; er zijn nog flink was hobbels op de weg om het Sinterklaasfeest een goede invulling te geven. ,,Denken in mogelijkheden hé", glundert het vrouwelijke comitélid, die hoopt dat nieuwe vrijwilligers zich gaan aanmelden. ,,Wij stoppen er veel uren in, zijn ontzettend druk en klagen ook wel eens als het tegenzit… Maar dat ben je allemaal vergeten als je de kinderen ziet genieten."

André van der Velde
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie