'De beul van Amersfoort' verhaalt over 'mensch-duivel' Josef Kotalla

28 september 2019 om 08:58 Kunst

AMERSFOORT Het boek 'De beul van Amersfoort' van auteur Richard Hoving verschijnt donderdag 24 oktober bij Uitgeverij Prometheus.

Josef Kotalla (1908-1979), één van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen in Kamp Amersfoort te zien lijden. Kotalla behoorde tot de 'Drie van Breda', de drie laatste Duitse oorlogsmisdadigers die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzaten.

In deze biografie schrijft Richard Hoving op een meeslepende manier over deze 'mensch-duivel'. Op basis van niet eerder geraadpleegde bronnen en getuigenissen schetst Hoving een nauwkeurig beeld van het leven van Kotalla. Wat waren zijn drijfveren? Welke gebeurtenissen in zijn leven droegen bij aan zijn ontwikkeling tot de beul van Amersfoort? Hoe kan een mens in staat zijn tot het op grote schaal vermoorden en mishandelen van gevangenen?

De beschrijving van het proces tegen Kotalla geeft een ontluisterend beeld van de naoorlogse rechtspleging. Wraak speelde een belangrijke rol. Kotalla stierf 34 jaar na de oorlog in zijn cel. Een reconstructie van zijn laatste weken, dagen en uren maakt duidelijk waarom de doodzieke Duitser in gevangenschap moest sterven.

Richard Hoving (1971) is historicus en journalist. Eerder publiceerde hij Het 'foute' kamp. De geschiedenis van het Amersfoortse interneringskamp Laan 1914 (1945-1946). Momenteel werkt hij voor AD Utrechts Nieuwsblad.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie