Duikteam Wobbegong maakt vijver Emiclaer schoon
Duikteam Wobbegong maakt vijver Emiclaer schoon Ruud van der Graaf

Honderden Amersfoorters in actie tegen zwerfafval tijdens World Cleanup Day

23 september 2019 om 15:48 Nieuws Deel je nieuws

WorldCleanupDay ging afgelopen zaterdag 21 september van start in wijkcentrum het Klokhuis. Wethouder Kees Kraanen opende de campagne met een gezamenlijke Warmup & Cleanup waarna diverse leerlingen van De Poolse School en teams van A Rocha, Elisabeth Groen en tal van buurtbewoners de buurt in trokken voor een grote schoonmaak. Vanaf 18 locaties in de stad trokken honderden Amersfoorters erop uit om zwerfafval te rapen en de stad een stuk schoner te maken.

Bij Winkelcentrum Emiclaer stak het klussersduo Buurman & Buurman samen met het aanwezige publiek de handen uit de mouwen en kreeg het winkelplein een goede opruimbeurt. De bodem van de vijver van Emiclaer werd afgestruind door de duikers van Wobbegong. In de wijk Vathorst werd door het team van LakesideSup al peddelend de Laak onder handen genomen. En op de Eem en in de Eemhaven waren Roeivereniging Hemus, Kanovereniging Keistad en Scouting Karel Doorman druk in de weer. Met tientallen kano’s, roeiboten en sloepjes werd ook hier op zwerfafval gejaagd.

Iets verderop, in het Soesterkwartier gingen tientallen kinderen en hun ouders aan de slag. Gewapend met vuilniszak en prikker werd de groenzone rondom Speeltuin Rivierenbuurt schoongemaakt. Samen met kunstenaar Evelien Kooloos konden van gevonden PET flessen de mooiste bloemen worden gemaakt. Op andere locaties werden workshops Trommelen op Afval en Green Grafity gegeven.

Bij het Huis van Bartels werden ondertussen een drietal  wijkbewoners door Wethouder Kraanen in het zonnetje gezet. De vitale dames zijn dagelijks actief in de strijd tegen zwerfafval. “De beste oplossing? Gewoon je rotzooi in de bak gooien. Maar kan ik nu weer aan de slag?”

Tijdens de, door Paul Liklikuwata van het Huis van Bartels verzorgde, high tea konden de deelnemers even op adem komen en energie opdoen voor de volgende prikactie.

Ook elders in de stad werden prikacties gehouden. Schoonmaakmateriaal en versnaperingen konden worden opgehaald bij supermarkten in Hoogland, Vathorst en Nieuwland, Ikea en Ranzijn. Ook Het Icoon, Kade cafe en Theater de Lieve Vrouw sloten aan met diverse activiteiten.

Projectleider World Clean up Day Amersfoort Adith van Vuuren van  Matchpoint Zinvol Zaken doen  “Het is dit jaar een stadsbrede actie geworden. Hadden we vorig jaar 3 locaties en ruim 150 deelnemers, dit jaar doen er honderden mensen, jong en oud uit de hele stad mee. Amersfoort laat daarmee zien dat het hart heeft voor zijn omgeving.

 

 

Warmup before cleanup bij Wijkcentrum het Klokhuis
Actieve wijkbewoners in het zonnetje gezet
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie