Veel recreanten wandelen liever in parken en bossen.
Veel recreanten wandelen liever in parken en bossen. Keez de Heer

Natuurlezing Bos en -beheer, discussies over bomenkap

22 september 2019 om 23:39 Natuur en milieu Deel je nieuws

Bomen staan flink in de belangstelling. Veel recreanten wandelen liever in parken en bossen dan in polders, zandverstuivingen of heidevelden. Daarom woeden ook bijna overal heftige discussies over bosbeheer en bomenkap. Aan de ene kant klinkt het pleidooi om voor de opslag van kooldioxide meer bomen aan te planten. Aan de andere kant worden biomassacentrales gestookt met snoeiafval. Her en der op de Utrechtse Heuvelrug wordt bos gekapt om het areaal heide te vergroten. De gemeente Amersfoort krijgt veel kritiek als ze in Park Randenbroek of Nimmerdor bomen en struiken verwijdert. Het Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer discussiëren eveneens over het beste bosbeheer. De Vereniging Natuurmomenten heeft her en der de bomenkap stilgelegd, omdat de leden erg veel kritiek hadden op het bosbeheer. Worden er inderdaad te veel bomen gekapt? Hoe moeten we onze bossen beheren en hoe kunnen we op een verantwoorde manier kappen? Bomenkenner Simon Klingen komt naar het Groene Huis voor een lesje bosbeheer.

 

Simon Klingen woont in Doorn en runt een adviesbureau voor bos. Hij schreef het boekje ‘Twaalf boslessen’, waarin hij voor een breed publiek uitleg geeft over bos en bosbeheer. Na de natuurlezing van dinsdagavond 1 oktober is dit boekje ter plekke te koop.

 

De lezing in Het Groene Huis op dinsdag 1 oktober begint om 20.00 uur, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren is niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie