Afbeelding
www.ruudvandergraaf.nl

Stadsbrede actie honderden vrijwilligers tegen zwerfafval

16 september 2019 om 12:43 Natuur en milieu

AMERSFOORT In Amersfoort gaan zaterdag 21 september honderden vrijwilligers aan de slag om Amersfoort zwerfafvalvrij te maken. Gewapend met afvalknijper en vuilniszak gaan ze de strijd aan met rondslingerend plastic, lege blikjes en andere rommel. Parken, waterwegen en woonomgeving worden vanuit verschillende locaties aangepakt. Het is die dag World Cleanup Day: een wereldwijde golf van schoonmaakacties die begint in Nieuw-Zeeland en 36 uur later eindigt in Hawaii. Miljoenen mensen wereldwijd werken deze dag aan een schonere wereld.

,,Fantastisch om te zien hoeveel mensen en organisaties zich inzetten voor een schonere stad" zegt Adith van Vuuren, coordinator WorldCleanupDay033. ,,Tal van scholen, sportverenigingen, bedrijven en inwoners hebben zich al aangemeld. Zo gaat de Poolse school met zestig leerlingen aan de schoonmaak in Randenbroek, Gaat Elizabeth Groen aan de slag in het Beekdal en de Vosseheuvel, nemen roeivereniging Hemus, kanovereniging Keistad en Scouting Karel Doormangroep de Eemhaven en de Eem voor hun rekening, valt in Vathorst met Sups en fluisterbootjes rommel uit de Laak te vissen of in Park Schothorst, Park Randenbroek en Birkhoven rennend rommel rapen."

Wethouder Cees Kraanen, diverse raadsleden, politici en ambtenaren zijn ook van de partij en trekken zaterdag de stad in om samen met buurtbewoners aan de slag om Amersfoort zwerfafvalvrij te maken.

Ook het bedrijfsleven neemt verantwoordelijkheid. Zo organiseren de ondernemers van Winkelcentrum Emiclaer leerzame activiteiten, komen Buurman en Buurman speciaal naar Emiclaer om ook een straatje schoon te vegen en gaat Duikcentrum Wobbelong duiken naar afval in de vijver bij Emiclaer. Ook de winkelcentra Kraailandhof, Vathorst en Nieuwland doen mee. Matchpoint Amersfoort, JCI Eemland en Rotary Amersfoort Young Ambition organiseren gezamenlijk de schoonmaakacties. Wat begon als een kleinschalig initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een stadsbrede actie met diverse startlocaties in de hele stad.

STARTLOCATIES Er zijn verschillende startlocaties zoals Winkelcentrum Emiclaer, Theater de Lieve Vrouw, IKEA, Het Eemhuis, Lakeside Sup in Vathorst, Huis van Bartels, Het Klokhuis, Speeltuinvereniging Rivierenwijk en woonzorgcentrum de Koperhorst. Op worldcleanupday033.nl staat een overzicht van alle locaties en wat er die dag in de stad allemaal te doen is. Voor sommige activiteiten is aanmelden nodig.

Een eigen schoonmaakactie opzetten of gebied adopteren kan ook na contact via die website.

Afbeelding
Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie