Harun Keskin: ,,Vaak wordt gedacht dat vechtsporten niet vreedzaam zouden zijn.”
Harun Keskin: ,,Vaak wordt gedacht dat vechtsporten niet vreedzaam zouden zijn.” Ohw Boersma

Vredesweek: vechtsporter over 'Sporten zonder grenzen'

14 september 2019 om 08:27 Evenementen

AMERSFOORT Het is van 21 tot en met 29 september Vredesweek, de landelijke week waarin Pax aandacht vraagt voor werken aan vrede. De Ambassade van Vrede in Amersfoort organiseert tal van activiteiten rond het thema 'Vrede verbindt over grenzen'.

Ans Bruins

Een daarvan is de avond over 'Sporten zonder grenzen', op donderdag 26 september in de kantine van voetbalvereniging KVVA aan de Dollardstraat. Het Amersfoorts Platform voor Levensbeschouwingen en religies is die avond gastheer en nodigt Harun Keskin uit om bij dit thema zijn gedachten te ventileren. Ook gaat hij in gesprek met andere sporters en belangstellenden.

Wonend in het Soesterkwartier ging Keskin al jong voetballen bij voetbalclub KVVA. Hij hoopt dat vele andere sporters en bestuurders van allerlei Amersfoortse sportverenigingen meedoen aan deze dialoogavond. Hij wil meepraten over sport als mogelijkheid om mensen te verbinden en eigen grenzen te doorbreken. ,,Het is sowieso belangrijk voor kinderen en volwassenen om in een team te sporten. Om te kunnen samenspelen, om voor elkaar te gaan en om te durven verliezen", zegt Keskin, zelf leider van het voetbalteam van zijn zoon bij AFC Quick. ,,Ook wil ik graag vertellen over mijn huidige sport, Mixed Martial Arts, dat in Amersfoort heel populair is. Vaak wordt gedacht dat vechtsporten niet vreedzaam zijn. Studenten en mensen uit verschillende beroepsgroepen beoefenen de sport om zowel de conditie als de beheersing van de kunstvorm op een hoger niveau te brengen. Het werk dat je erin stopt, dwingt respect af. Je hebt bij een vechtsport met duidelijke regels te maken, je tast af en net als bij een schaakwedstrijd denk je goed na over wat je volgende zet is." Keskin ontmoet in de sportschool mensen uit alle lagen van de samenleving en ziet een harmonieuze mix van verschillende afkomst, waarbij interesse in andermans cultuur mooie gesprekken en vriendschappen oplevert.

Keskin is fractieleider van de PvdA in de Amersfoortse gemeenteraad en woordvoerder als het over sport gaat. ,,Ik pleit ervoor dat het geld zoveel mogelijk naar de breedtesport gaat, dus dat zoveel mogelijk kinderen en volwassenen in Amersfoort kunnen sporten. Sport is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, voor de conditie van de mensen en voor een positieve samenleving. Ik hoop dit terug te zien in de aankomende nota van de wethouder. Wat mij betreft komt er geen profclub met een duur stadion in deze stad; dat gaat immers ten koste van de subsidie voor onze eigen sportverenigingen."

Als PvdA-raadslid, zelf actief sportend en betrokken bij de sport, hoopt hij dat de dialoogavond goede ideeën oplevert om in de sport grenzen te doorbreken en om de verbinding tussen mensen te bevorderen. En vooral om plezier te hebben, ongeacht sociale status of kleur.

Jasper Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie