Cultuurwethouder Fatma Koser Kaya.
Cultuurwethouder Fatma Koser Kaya. Gemeente Amersfoort

'Scholen in de Kunst is bodemloze put'

3 september 2019 om 22:00 Politiek

AMERSFOORT De gemeente gooit belastinggeld over de balk door Scholen in de Kunst te subsidiëren. Deze gemeentelijke muziekschool is een bodemloze put. De particuliere muziekscholen bieden de leerlingen dezelfde kwaliteit voor een veel lager tarief en vooral: zonder subsidie.

Jeroen de Valk

Dit was de boodschap van enkele afgevaardigden van particuliere muziekscholen. De zelfstandige muziekondernemers waren naar de vergadering van de gemeenteraad gekomen en bleken het roerend eens te zijn.

William van de Groep, leider van Muziekschool Amersfoort, had een lek en leeggelopen voetballetje meegenomen als symbool voor de financiële toestand van Scholen in de Kunst: hoeveel lucht je er ook blaast, de bal loopt steeds weer leeg. Met enig aplomb overhandigde Van de Groep de kapotte bal aan de voorzitter van de vergadering.  

'VALSE CONCURRENTIE' De boze betogen van de particuliere muziekscholen waren reacties op voorstellen van wethouder Fatma Koser Kaya voor de cultuur in de komende jaren. Na een extern onderzoek pleit ze ervoor de culturele 'basisinstellingen' - waaronder Scholen in de Kunst - gedegen te steunen. Daarbij zou ze de particuliere muziekscholen over het hoofd zien. Zou er sprake zijn van valse concurrentie?

Enkele raadsleden plaatsten kanttekeningen bij de klachten. Simone Kennedy (CU) merkte op dat Scholen in de Kunst een torenhoge huur betaalt, aangezien het instituut is opgenomen in het peperdure Eemhuis. Daar heeft de gemeentelijke muziekschool niet zelf voor gekozen. Bovendien vallen bij Scholen in de Kunst de docenten onder de cao voor kunsteducatie.

CAO Ze kreeg onverwacht bijval van Marc Smits (SP). De socialist vindt dat goed opgeleide en hard werkende muziekdocenten fatsoenlijk moeten beloond voor hun werk. Scholen in de Kunst doet dat kennelijk. En de particulieren? Die zeiden met zzp'ers te werken; zelfstandige docenten dus. Welk uurtarief krijgen zij? Het antwoord bleef uit, ondanks enig doorvragen. Kennedy zei nog maar eens dat de particulieren wel erg hoog van de toren bliezen.

De BPA, de VVD en geleidelijk meer partijen stelden voor dat de wethouder met de wel én niet gesubsidieerde scholen rond de tafel gaat zitten. De gemeente kan dan functioneren als een soort 'makelaar' teneinde de kennelijk strijdende partijen bij elkaar te brengen. Scholen in de Kunst zou moeten overwegen om samen te werken als het gaat om promotie, lessen, projecten en het delen van oefenruimtes. Volgens de BPA mag de gemeente wel dergelijke eisen stellen aan een instituut dat gemeenschapsgeld ontvangt.

NIETES-WELLES Wethouder Koser Kaya liet weten dat zulke gesprekken al zijn gepland. Ze vond het 'niet netjes' om nu al vooruit te lopen op de uitkomst daarvan. ,,We moeten hier in de raad géén welles-nietes-discussie krijgen.'' Er klonk ergernis in haar stem, alsof ze zich de kwestie persoonlijk aantrok.

De raad gaat in ieder geval ten minste één tweede, oriënterend ronde tegemoet voordat er besluiten worden genomen. Het is te hopen dat dan - het zal midden september worden - ook afgevaardigden van Scholen in de Kunst naar de raadszaal komen, teneinde een weerwoord te geven. Want die waren er nog niet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie