‘HI-SEAS Mission I’ van Angelo Vermeulen is te zien tijdens ‘One Way Ticket to Mars’ in Kunsthal KAdE.
‘HI-SEAS Mission I’ van Angelo Vermeulen is te zien tijdens ‘One Way Ticket to Mars’ in Kunsthal KAdE. Angelo Vermeulen

Kunsthal Kade richt het vizier op de rode planeet

8 september 2019 om 07:55 Kunst

AMERSFOORT Bezoekers van Kunsthal KAdE reizen vanaf 21 september naar Mars. De nieuwe tentoonstelling 'One Way Ticket to Mars' laat zien hoe het is om te leven op de rode planeet.

Met nieuwe en bestaande werken van kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers. Wetenschapsjournalist Govert Schilling stelt voor de een tijdlijn samen over Mars en in een ruimte daarnaast laat hij de schoonheid van de planeet zien met foto's van ruimtevaartorganisaties NASA en ESA. Tentoonstellingsmaker Judith van Meeuwen hoorde in 2011 van organisatie Mars One uit Amersfoort. Dat bracht haar op een idee voor een tentoonstelling. Mars One maakte plannen bekend om een kolonie op Mars te stichten en binnen korte tijd hadden zich duizenden gegadigden voor een enkele reis naar Mars aangemeld. ,,Het idee dat er concrete plannen zijn om een kolonie te vestigen op Mars spreekt enorm tot de verbeelding'', aldus Van Meeuwen. ,,Aan de ene kant de wezenlijke exploratiedrang van de mens om de ruimte in kaart te willen brengen, een relatief jonge wetenschap: nog maar vijftig jaar geleden liep er voor het eerst een man op de maan. Maar anderzijds ook de beangstigende kant van diezelfde mens die niet in staat is de gevolgen te overzien.''

MARSBOL Kunst leent zich bij uitstek voor het verbeelden van iets dat feitelijk onmogelijk is. Voor de tentoonstelling brengen kunstenaars en ontwerpers mogelijke uitkomsten in beeld. Ze kaarten obstakels aan en stellen oplossingen voor. Het werk van onder anderen Jan Fabre, Carel Willink en Tom Claassen wordt getoond naast dat van een jongere generatie kunstenaars en wetenschappers zoals Luke Jerram en Angelo Vermeulen. In vier verhaallijnen - het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee - ontvouwt zich het verhaal van de reis naar Mars. De nieuwsgierigheid naar het onbekende en het voortdurende verlangen onszelf te overstijgen wordt direct bij binnenkomst aangewakkerd. In de donkere grote zaal, zweeft een lichtgevende, kolossale marsbol in de ruimte. Het werk is ontworpen door de Britse kunstenaar Luke Jerram in opdracht van Kunsthal KAdE.

ZWAARTEKRACHT De reis naar Mars duurt op dit moment ongeveer acht maanden. Edith Dekyndt visualiseert op poëtische wijze het gevoel van zwaartekracht dat zich onderweg voordoet. In video 'Slow object nr. 4' laat ze een elastiekje op en neer dansen in haar hand. In een volgende ruimte verblijft de bezoeker op Mars. In 'Timepieces' maakt Katie Paterson het verloop van tijd in ons sterrenstelsel inzichtelijk. Ten slotte wordt de bezoeker geconfronteerd met het gevoel van heimwee. Henk Stallinga creëert een installatie die symbool staat voor de grote afwezige op Mars: de zee. In zijn werk horen en zien we de branding aan de kust. Aan het einde van de reis de vraag: Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte?

'One Way Ticket to Mars' in Kunsthal KAdE is te zien vanaf 21 september tot en met 12 januari.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie