Afbeelding
Pixabay.com

217 homohuwelijken in de afgelopen negen jaar in Amersfoort

3 september 2019 om 09:39 Overig

AMERSFOORT In de gemeente Amersfoort zijn de afgelopen negen jaar in totaal 217 paren van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje gestapt.  

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vrijdag werden gepubliceerd. In de ruim negen jaar dat de cijfers werden geregistreerd werden er in Amersfoort 82 verbintenissen tussen twee mannen en 135 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten.

LANDELIJK Sinds 2010 kozen landelijk bijna 9000 vrouwenparen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Mannelijke koppels deden dit ruim 7400 keer. In deze hele periode werd 1,3 procent van de huwelijksverbintenissen gesloten tussen twee vrouwen, 1,1 procent tussen twee mannen. 

Sinds 1 januari 1998 is het voor homoseksuele paren mogelijk om een officiële verbintenis aan te gaan via het geregistreerd partnerschap. Pas sinds 2001 mogen koppels van gelijk geslacht met elkaar trouwen, al zijn de verschillen met een geregistreerd partnerschap tegenwoordig miniem. In de eerste twee jaar na de invoering van het homohuwelijk gaven meer mannen- dan vrouwenparen elkaar het ja-woord. Daarna stapten vooral vrouwenparen in het huwelijksbootje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie