AMSTERDAM - een bruidsboeket voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking. ANP JEROEN VAN DER MEYDE
AMSTERDAM - een bruidsboeket voorafgaand aan de huwelijksvoltrekking. ANP JEROEN VAN DER MEYDE ©Fotogeniek: Jeroen van der Meyde

'Amersfoort neemt onwettelijke maatregelen gratis huwelijk'

2 september 2019 om 12:45 Overig

AMERSFOORT De helft van alle Utrechtse gemeenten neemt onwettelijke maatregelen bij het aanbieden van een gratis huwelijk, waaronder Amersfoort. Gemeenten sluiten inwoners uit andere gemeenten uit, terwijl dit niet is toegestaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

In een poging de wachtlijsten te verkorten, mogen in de helft van alle Utrechtse gemeenten alleen inwoners van die gemeente gratis trouwen. Het uitsluiten van inwoners uit andere gemeenten mag niet, volgens Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Zijlstra begrijpt echter wel dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: ,,Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen."

Utrechtse gemeenten die buitenstaanders weren, blijken een kortere wachttijd te hebben. De wachttijd is daar gemiddeld 79 dagen. Bij gemeenten die iedereen een gratis huwelijk aanbieden en zich dus aan de wet houden, moeten bruidsparen een maand langer wachten (109 dagen). 

Bruidsparen in de provincie Utrecht moeten gemiddeld 93 dagen wachten om gratis te trouwen. Landelijk is de wachttijd 79 dagen. Koppels uit de stad Utrecht moeten ongeveer driekwart jaar wachten om in hun gemeente te trouwen: 275 dagen. Ook in Amersfoort is de wachttijd meer dan 200 dagen.

Voor dit onderzoek heeft ThePerfectWedding.nl van alle 355 Nederlandse gemeenten informatie over hun aanbod van het gratis huwelijk opgezocht en opgevraagd. Allereerst werden de websites van gemeenten geraadpleegd. Indien dit onvoldoende inzicht gaf in het gratis huwelijk, werd gebeld en gemaild met de betreffende gemeente. Vooral de wachttijden bleken vaak niet vermeld op de website en voor gemeenten lastig te achterhalen. De wachttijden zijn een momentopname uit de eerste helft van 2019. Omdat de wachttijden fluctueren, kan het zijn dat de precieze wachttijden van een gemeente inmiddels afwijken van de vermelde gegevens.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie