Afbeelding
Theo Meijer

Judoka Van 't End verovert wereldtitel

29 augustus 2019 om 14:57 Overig

AMERSFOORT Voor het eerst sinds tien jaar heeft Nederland weer een wereldkampioen judo. Noël van 't End won donderdagmiddag in Japan de finale en pakte de hoofdprijs. De geboren Houtenaar trainde tot zijn 25ste bij Theo Meijer Sport.

Jeroen van der Veer 

In de gewichtsklasse tot 90 kilogram won hij van Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari) en schreef daarmee geschiedenis. Op de Facebookpagina van Van 't End stromen de felicitaties binnen. De sporter zelf heeft nog niet gereageerd op zijn wereldprestatie.

De 28-jarige Nederlander maakte de hele dag al een ijzersterke indruk in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. Het was het eerste WK waaraan hij deelnam. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de hoofdstad van Japan gehouden.

Van 't End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduar Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna klopte hij de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari). In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.

Van 't End treedt in de voetsporen van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo. Van 't End pakte nooit eerder een medaille op een WK of EK. Eerder dit jaar won hij in Jekatarinenburg voor het eerst een grandslam.

Marhinde Verkerk was in 2009 de laatste Nederlandse judoka die wereldkampioen werd. Van 't End tekende voor het tweede Nederlandse succes in Tokio. Juul Franssen pakte woensdag brons in de klasse tot 63 kilogram.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie