Afbeelding
Familie Baram

'Hongerstaking voor meer rookmomenten in verzorgingshuis'

29 augustus 2019 om 12:34 Zorg

AMERSFOORT Een 65-jarige man gaat in hongerstaking omdat hij volgens eigen zeggen niet de zorg krijgt van Lyvore die is afgesproken. Eerder kwam de man, Ismael Baram, al in de media omdat hij zei te zijn mishandeld door het personeel. De man wil nu vaker kunnen roken en daardoor lijkt, volgens eigen zeggen noodgedwongen, verhuizing noodzakelijk.  ,,Hij wil hier sterven, dus dat weigeren we. Afspraak is afspraak."

Jeroen van der Veer

Om 12.00 uur donderdagmorgen vertrokken Ismail en Namo Baram van Lyvore in Amersfoort naar het huis van zijn zoon in Hoogland. Daar begint Baram aan zijn protest. Baram gaat in staking omdat hij volgens eigen zeggen werd weggepest uit Lyvore, een plek waar hij momenteel al 18 jaar verblijft. 

,,Mijn vader is een kettingroker en had een eigen rokerskamer gekregen", begint zoon Ismail Baram aan de uitleg. ,,Hierdoor stonden verpleegsters, die goede zorg bieden, niet in de rook. Een win-winsituatie, dachten wij. Ondanks dat alles zwart op wit stond, is die kamer afgepakt en kan mijn vader niet meer roken. Die man is rolstoelgebonden, kan amper lopen en heeft hierdoor geen plek meer om te roken."

Afgesproken werd dat meneer Baram op een bel mocht drukken wanneer hij een sigaret wilde, maar volgens zijn zoon gaat het bij die afspraak mis. ,,We gaven de kamer terug omdat er goede afspraken waren gemaakt. Mijn vader zou worden opgehaald om samen met iemand van Lyvore één verdieping lager te gaan roken. Nu heeft de instelling aangegeven dat hij te vaak op de knop drukt en niet elke keer geholpen kan worden."

In een mail aan de familie Baram laat Lyvore weten dat door de incidenten de spanningen in de zorgsituatie ernstig is toegenomen. Hierbij geven zij ook aan een gepaste oplossing te willen zoeken, waardoor Baram wel zou moeten verhuizen. ,,En dat weigeren we", aldus Ismail Baram. ,,Mijn vader heeft niet lang meer te leven en wil hier zijn laatste adem uitblazen. Hij heeft hier 18 jaar gewoond en wil hier ook sterven."

Navraag bij Baram leert dat het probleem hem echt zit in het roken en niet in de zorg die Lyvore biedt. ,,Ik heb zelfs aangekaart hem een e-sigaret te geven, maar ook dat mocht niet. Kijk, dat verpleegsters niet in een kamer vol met rook wilen zijn…kan ik begrijpen. Maar een e-sigaret? Kom op. Dit voelt echt als pesten."

Lyvore laat in een reactie aan deze krant weten de situatie te betreuren en opnieuw in gesprek te gaan met de familie.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie