Esther Kruiter (links) en Anneke Robbertsen op de plek waar straks het ligconcert is.
Esther Kruiter (links) en Anneke Robbertsen op de plek waar straks het ligconcert is. Charella Hulsbosch

Liggend liedjes luisteren op de Eem

31 augustus 2019 om 08:24 Podiumkunsten

AMERSFOORT Altijd al eens liggend liedjes willen luisteren op de Eem? Op 7 september kan het. Dan geeft Esther Kruiter een heus openluchtconcert op de Eem, waarbij ze Nederlandstalige nummers zingt voor allemaal liggende bezoekers.

Charella Hulsbosch

Esther Kruiter geeft concerten waarbij het publiek ligt onder de sterrenhemel. Het is een echte traditie aan het worden, samen met de band waar haar partner Paul-Jan Linker ook in speelt. ,,Muziek beleef je in de open lucht tenslotte toch anders dan in een gebouw, want naast de muziek heb je ook nog de omgeving en al het geluid dat daarbij hoort. De zon gaat onder, je ligt op een matje op het dek. Op de achtergrond hoor je zachtjes de Eem kabbelen en boven je komen één voor één de sterren tevoorschijn. Dan begint de Kruiter zingt Linker-band te spelen. Je doet je best om niet in slaap te vallen, maar dat is lastig als je helemaal opgaat in de muziek."

WOONSCHIP De traditie begint binnen, als 'gewoon' liggend liedjes luisteren. Maar buiten zingen trekt de zangeres ook wel. Kruiter vertelt trots: ,,Er werd massaal gereageerd op de aankondiging van het eerste concert buiten." Spannend is het wel, want het kan zomaar gaan regenen. Daarom gaat Esther elk jaar voor een locatie waar ze ook naar binnen kunnen. Zo ook dit jaar. In de zoektocht naar een feestlocatie voor haar verjaardag, komt de zangeres bij de Robbedoes uit. Het weekend van de verjaardag is het woonschip niet beschikbaar, maar Kruiter geeft niet op en zo ontstaat het idee om Liggend Liedjes Luisteren op de Robbedoes te organiseren.

Anneke Robbertsen is de trotse eigenaresse van de Robbedoes. Het huis openstellen is haar niet vreemd met een bed en breakfast aan boord en evenementen die ze in het verleden al organiseerde. ,,We hebben al een keer meegedaan aan Gluren bij de Buren, toen zat iedereen in de huiskamer. Deze keer is het echt op het dek onder de sterren", vertelt Robbertsen. Bij echt goed weer komt er misschien zelfs een schip naast liggen en mogelijk kunnen bezoekers ook neerstrijken op de kade. Aanmelden kan via de Facebook van Kruiter zingt Linker, omdat er ook een reservelijst wordt bijgehouden.

HILARITEIT Bij slecht weer vindt het concert weer plaats in de woonkamer. ,,Ik heb ook wel eens een wolkbreuk meegemaakt, net na de eerste zin. Dan ontstaat er een soort hilariteit, want alles moet gauw naar binnen. Dat heeft ook wel zijn charme. Iedereen een handdoek, afdrogen en dan hervatten we het concert zittend", legt Kruiter uit.

Bezoekers gaan hoe dan ook ontspannen naar huis. ,, Ze vinden het heerlijk en beleven de tekst beter als je niet kijkt. Sommige mensen vallen ook in slaap, omdat het zo ontspannend is", zegt Kruiter. En wie in slaapt valt, wil ook wel eens snurken. ,,Dat komt zeker ook voor, maar ik zeg altijd dat je een persoon die snurkt een klein duwtje mag geven. Anders is het storend. Ik eindig altijd up-tempo zodat mensen weer wakker worden," vertelt ze lachend.

Charella Hulsbosch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie