Het Trapezium, één van de mogelijke locaties van het stadhuis.
Het Trapezium, één van de mogelijke locaties van het stadhuis. BDU

Stadhuis: verhuizing naar Wagenwerkplaats of Trapezium

27 augustus 2019 om 15:57 Politiek

AMERSFOORT Gaat het stadhuis verhuizen naar de Wagenwerkplaats of het Trapezium? Deze vraag staat centraal bij een informatieve bijeenkomst in de raadszaal, begin september. Het onderkomen van het stadhuis is al tientallen jaren onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Echter: sinds het aantreden van de nieuwe gemeenteraad, vorig jaar, werden steeds meer opties op een zijspoor gezet.

Jeroen de Valk

Het resultaat is dat voorlopig twee locaties zijn overgebleven: het oostelijke gedeelte van de Wagenwerkplaats en het Trapezium, een driehoekig, grotendeels braak liggend terrein tussen de rotonde De Nieuwe Poort en het centraal station.

Op verzoek van de gemeenteraad werden deze twee opties onlangs nog eens goed onderzocht. De bevindingen van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Maar gemeenteraadsleden spraken zich alvast uit, vlak voor het zomerreces. Daarbij bleek dat renovatie van het oude pand alleen nog een serieus alternatief is voor de PvdA en de SP. Andere fracties achtten renovatie van het zeer verouderde complex een te dure onderneming.

WOONWIJK De 'rechtbanklocatie', ooit de favoriet van wethouder Willem-Jan Stegeman, kon ook op weinig enthousiasme rekenen. Het gaat om de plek van de voormalige rechtbank op het Stationsplein. De locatie is zó krap, dat er flink 'in de hoogte' moet worden gebouwd. Daar zitten bewoners van de woonwijk erachter niet op te wachten.

De Wagenwerkplaats, ofwel het voormalige NS-terrein achter het station, biedt véél ruimte en uiteraard een optimale verbinding met het openbaar vervoer. De locatie wordt momenteel 'herontwikkeld'; het oude fabrieksterrein krijgt een woonwijk en een aantal bedrijven heeft al bestaande gebouwen in gebruik genomen. Een stadhuis zou mooi passen bij zo'n herontwikkeling.

De ChristenUnie vond echter: ,,De Wagenwerkplaats is te ver weg van andere plekken waar mensen komen.'' Ook anderen vonden de Wagenwerkplaats wat afgelegen.

Het Trapezium combineert een prima ov-aansluiting met een meer centrale ligging; in ieder geval de binnenstad is dichterbij. Maar ook hier kleven nadelen aan. Er zijn vergevorderde plannen voor woningbouw. Als hier zo'n omvangrijk stadhuiscomplex moet verrijzen, kunnen er minder woningen worden neergezet. Verder zal hierdoor de verkeersdruk op de rotonde De Nieuwe Poort toenemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie