(Archieffoto ter illustratie)
(Archieffoto ter illustratie) ANP Foto

Eisen tot 9 maanden cel voor hondengevechten

26 augustus 2019 om 13:28 Rechtbank

AMERSFOORT (JPU) Tegen een 33-jarige vrouw uit Amersfoort eiste het OM dinsdag in de rechtbank in Amsterdam zes maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens het OM werkte de vrouw samen met haar 32-jarige vriend uit Soest en zijn 35-jarige broer uit Amersfoort. Het drietal zou hondengevechten hebben georganiseerd.

De gevechten vonden plaats in de woning van de vrouw in Amersfoort. Tegen de man uit Amersfoort eiste het OM 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk. De man zou ruim 12.000 euro moeten betalen. Het OM eist tegen alle verdachten een vijf jaar durend verbod om honden te fokken.

CELSTRAF EN BOETE Daarnaast heeft de man uit Soest zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het bedrijfsmatig fokken van agressieve en gevaarlijke honden. Behalve zijn celstraf wil het OM dat de man een boete van 9000 euro wordt opgelegd. Dat bedrag, volgens justitie hetgeen hij heeft verdiend aan de handel in honden, zou hij dan aan de staat moeten afdragen.

ANONIEME MELDING Ook het organiseren van die gevechten vraagt een hele organisatie, betoogden de officieren. De zaak kwam aan het rollen door een anonieme melding, inmiddels al bijna drie jaar geleden. De dag erna zou een gevecht plaatsvinden in het huis van de Amersfoortse. Die dag werden er 27 honden in beslag genomen. Een deel van de honden is afgemaakt, een deel is herplaatst. Veel honden waren er dusdanig slecht aan toe, of vertoonden zulk agressief gedrag, dat justitie geen andere mogelijkheid zag om ze te laten inslapen.

BLOEDERIG Tijdens het requisitoir liet het OM bloederige beelden van twee gevechten zien. Een van de gevechten was in de woning in Amersfoort. Op de beelden is te zien hoe honden elkaar direct aanvallen; het bloed vliegt in het rond tijdens het gevecht. Het zijn beelden die de Soester na gevechten doorstuurde. Op die beelden zijn door de officier van justitie drie verdachten herkend, waarmee hun rol in de gevechten zou vaststaan.

KENNEL De broers hadden samen een kennel in Soest. Ze verdienden, stelt justitie, veel geld met de verkoop van de honden. Het OM kan niet precies inschatten hoeveel honden de Soester heeft gefokt. Het is er van overtuigd dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan bedrijfsmatig fokken. De handelaar in honden zou steeds nestjes elders stallen. De administratie werd niet bijgehouden. In een jaar tijd verhandelde hij dertig honden. Volgens het OM vraagt de verdachte duizenden euro's voor een kampioenshond.

De verdachten voelen zich onschuldig. Ze houden veel van honden, zeggen ze steeds. De Soester keek in de rechtbank de andere kant op toen beelden van een gevecht werden getoond. Hun advocaten komen morgen aan het woord. De rechtbank doet uitspraak op 21 oktober.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie