The Spurting Man XL door Avanti Display.
The Spurting Man XL door Avanti Display. Vraag Anthea

Spoffin beleeft zonovergoten jubileumeditie

26 augustus 2019 om 06:14 Evenementen

AMERSFOORT Voor de tiende editie van het internationale festival voor professioneel straat- en locatietheater Spoffin Amersfoort stonden vrijdag tot en met zondag 111 voorstellingen gebracht door 26 groepen uit binnen- en buitenland op het programma. Op de zonnige jubileumeditie waren het afgelopen weekend meer dan 32.000 bezoeken.

Wie zich het afgelopen weekend in de Amersfoortse binnenstad begeven heeft kon er niet omheen: Spoffin was in volle gang! Artistiek leider Alfred Konijnenbelt kijkt tevreden terug op een geslaagd jubileum. ,,Het was een heel mooie editie", zegt hij. ,,We hebben geluk gehad met het weer, het hele weekend was zonovergoten. We hebben mogen genieten van heel veel mooie producties en ik heb alleen maar blije gezichten in het publiek gezien. Daar doe je het als organisatie voor. We zijn ook heel blij met alle vrijwilligers die zich dit jaar weer ingezet hebben voor ons festival, daar zijn we trots op."

GROOT BRITTANNIË EN IERLAND Ieder jaar kiest Spoffin een focusland uit waarvandaan de meest bijzondere makers op het gebied van straat- en locatietheater uitgenodigd worden. Dit jaar was er speciale aandacht voor Groot Brittannië en Ierland, twee landen waar buitentheater de afgelopen tijd een enorme bloei doormaakte. Spoffin liet dit weekend de oogst zien met optredens van onder meer Garth Williams (GB), Maleta Company (IE), Mimbre (GB), Southpaw (UK) en The Strong Lady (GB).

Onder de publieksfavorieten van dit jaar vallen verschillende voorstellingen. Zo noemt Alfred Konijnenbelt de voorstelling Icarus van het Britse Southpaw Dance Company als een van de populairste voorstellingen. ,,Deze spectaculaire productie kon op heel veel publiek rekenen. Ook Victorine Pasman, Cirque Content Pour Peu en Mimbre waren favorieten. Opener The Spurting Man op de Hof was een groot spektakel, dat was geweldig. Dat de voorstellingen in de smaak vielen was te merken: we hadden een recordopbrengst aan 'mansgeld' voor de artiesten."

JUBILEUM Spoffin vierde dit weekend haar tiende verjaardag. Het tweede lustrum van het festival was weliswaar wat kleiner dan voorgaande jaren, maar volgens Alfred Konijnenbelt niet minder geslaagd. "We hebben een geweldige editie ervaren. Hij was misschien minder groot, maar hij stond als een huis."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie