Deze Amersfoortse ondernemers gaan gezamenlijk de plaatsing van zonnepanelen organiseren.
Deze Amersfoortse ondernemers gaan gezamenlijk de plaatsing van zonnepanelen organiseren. Bas Kemper

Amersfoortse bedrijven plaatsen collectief zonnepanelen

31 juli 2019 om 16:09 Nieuws Deel je nieuws

Zo’n vijftien Amersfoortse bedrijven gaan vele honderden vierkante meters zonnepanelen (PV-panelen) op hun daken plaatsen. Dit werd vorige week bekend tijdens de startbijeenkomst ‘Zonnepanelen’, die werd georganiseerd door het parkmanagement van De Wieken Vinkenhoef. Zij moedigt ondernemers in heel Amersfoort aan het dak van hun bedrijf in te zetten voor de plaatsing van zonnepanelen.  

 

Bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef wil in 2030 CO2-neutraal en circulair zijn. Daartoe sloot zij in 2018 - samen met de gemeente Amersfoort - de Samen Duurzaam Deal. Eén van de eerste initiatieven die hieraan een bijdrage moet leveren, is het project PV-panelen. Parkmanager Bas Kemper: ‘We willen Amersfoortse bedrijven enthousiasmeren om zoveel mogelijk zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Ook bedrijven die niet gevestigd zijn op De Wieken Vinkenhoef kunnen zich aansluiten. Dat kan nog steeds!’

 

Opties

Tijdens de bijeenkomst werden diverse opties gepresenteerd voor het plaatsen van de zonnepanelen. Ondernemers konden kiezen uit onder andere zelf panelen inkopen, collectieve inkoop, leasing en dakhuur. Ter plekke gaven de bedrijven hun voorkeur voor één van de opties aan. ‘Die keuze is afhankelijk van de situatie per bedrijf. Is het bedrijf klein- of grootverbruiker? Is het dak sterk genoeg? Ligt er asbest op het dak? Om dat in beeld te brengen, kunnen bedrijven een quick scan of een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Sowieso moet bijna altijd een berekening worden gemaakt van de draagkracht van het dak,’ aldus Kemper. Door zoveel mogelijk de inkoop te bundelen, zijn kortingen mogelijk voor alle deelnemers.

 

Intentiekaart

Van de ondernemers die zonnepanelen op hun dak gaat plaatsen, is het merendeel gevestigd op bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef. Kemper: ‘Ook bedrijven die zijn gevestigd op bedrijventerreinen Vathorst en De Hoef, doen mee. Bedrijven die geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, omdat het bijvoorbeeld gebogen of te klein is, kunnen eventueel ‘meeliften’ op het dak van andere bedrijven.’ Ter afsluiting van de bijeenkomst tekenden de deelnemende bedrijven een ‘intentiekaart’, om te onderstrepen dat zij de plaatsing van de zonnepanelen collectief gaan organiseren (zie foto).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie