Een fraai staaltje David Zuiderhoek: de 'school op pootjes' aan de Evertsenstraat.
Een fraai staaltje David Zuiderhoek: de 'school op pootjes' aan de Evertsenstraat. FASadE

Fietsroute langs werk voormalig stadsarchitect David Zuiderhoek

2 augustus 2019 om 07:30 Evenementen

AMERSFOORT Architectuurcentrum FASadE organiseert op zaterdag 31 augustus een fietstocht door Amersfoort waarin het werk van voormalig stadsarchitect David Zuiderhoek centraal staat.

De fietsexcursie voert langs een deel van het werk dat David Zuiderhoek tussen 1945 en 1955 in Amersfoort gerealiseerd heeft. Stedenbouwkundige Johan Galjaard neemt de deelnemers mee langs zijn karakteristieke wederopbouwprojecten, die qua vormgeving laveren tussen traditioneel en modern, een stijl die ook wel 'shake hands' architectuur wordt genoemd.

BLOEMBLADEN David Zuiderhoek (1911-1993), Amsterdammer van geboorte, werd de eerste naoorlogse stadsarchitect van Amersfoort. In die rol leverde hij een belangrijke bijdrage aan de eerste ring van uitbreidingswijken rond de binnenstad, gegroepeerd als bloembladen rond het historische centrum. Samen met stedenbouwkundige Arie Rooimans was Zuiderhoek verantwoordelijk voor de verkaveling van de Bomenbuurt in het Soesterkwartier en van de wijk Randenbroek.

SCHOOL OP POOTJES Ook ontwierp hij een deel van de Koppel, de Kruiskamp, enkele woonbuurten in het Leusderkwartier en Berg-Zuid met haar flats in het parkgroen. Als architect ontwierp Zuiderhoek de meeste woningcomplexen in deze wijken maar daarnaast onder meer ook de Eembrug en de Bergkerk en de bekende 'school op pootjes' in de Kruiskamp. Zo drukte hij een duidelijk stempel op de stad. Ook van Zuiderhoeks hand: de nieuwbouw aan de Kleine Spui tegenover de Koppelpoort, de lessenaarsdakflats aan het Vreeland en het smalste woonhuis in de stad, aan de Krankeledenstraat.

ARCHITECTENBUREAU Na tien jaar vertrok Zuiderhoek als stadsarchitect, mogelijk omdat hij de toenmalige stadshuisprijsvraag niet had gewonnen. Hij startte in Baarn een succesvol architectenbureau dat door het gehele land projecten realiseerde, ook in Amersfoort, zoals het onlangs gerenoveerde hoofdkantoor van RHDHV.
Het Amersfoortse ontwerpbureau SVP Architectuur en Stedenbouw vormt een regelrechte nazaat van Bureau Zuiderhoek. Johan Galjaard, die deze excursie leidt, is als stedenbouwkundige werkzaam bij dit bureau.

ZUIDERHOEKKAART Fasade stelde een architectuurkaart samen met alle 46 nog bestaande Amersfoortse projecten van Zuiderhoek, waarvan er op 31 augustus meerdere zijn opgenomen in de route en zullen worden bekeken. Bij deelname aan de fietsexcursie is de 'Zuiderhoekkaart' inbegrepen.

De David Zuiderhoek-fietsexcursie heeft plaats op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 13.00 uur. De start van de route is op het Onze Lieve Vrouwekerkhof, verzamelen kan aan de voet van de toren. Voor leden van 'Wearepublic' is de fietstochts gratis, aanmelden kan via www.wearepublic.nl. Kosten zijn anders 15 euro, inclusief Zuiderhoekkaart ter waarde van 3,50 euro. In dat geval aanmelden via: reserveringen@fasade.nl. Let op: er is slechts een beperkt aan plaatsen beschikbaar.

Willem Japp Van Essen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie