Alice August de Meijer toont 'Textile Art', kunst met textiel, olieverf en garen als ingrediënten. ,,Het kan om duizenden steekjes per werk gaan.
Alice August de Meijer toont 'Textile Art', kunst met textiel, olieverf en garen als ingrediënten. ,,Het kan om duizenden steekjes per werk gaan." Alice August de Meijer

Textile Art in Sint Rochuskapel

4 augustus 2019 om 07:24 Kunst

AMERSFOORT Alice August de Meijer exposeert van 3 tot en met 10 augustus in de Sint Rochuskapel, op het terrein van Hofje Armen de Podt. De Meijer toont 'Textile Art', kunst met textiel, olieverf en garen als ingrediënten. „Op hoogwaardige stoffen schilder ik met olieverf met gebruik van zelfgetekende en -gesneden sjablonen", aldus de Hilversumse kunstenares. „Details en contouren worden getekend met naald en garens." Het kan om duizenden steekjes per werk gaan.

Arjan Klaver

Het opmerkelijke van het werk van August de Meijer is haar gevoel voor detail en de eigen stijl die ze zelf heeft ontwikkeld. Natuur, mooie locaties en seizoenen inspireren haar. Een schelpenstrand of herten, een tuin of korenveld met vlammend rode klaprozen, een stilleven met bloemen en gras of een park met duiven. Het is even romantisch als decoratief. De maten van de kunstwerken variëren van 10 x 10 centimeter tot ongeveer 250 x 200 centimeter. „Op het eerste gezicht lijken de werken op een olieverfschilderij, maar als u de verfstreken van dichtbij bekijkt, blijken ze te bestaan uit duizenden naaldsteekjes van verschillende kleuren garens", aldus De Meijer, die met haar textile art veel in binnen- en buitenland exposeert.

„De vlinder is van organza en de weerspiegeling van de zon blijkt van gouddraad waarmee ik steeds meer werk. Ik maak ook stillevens, tuinen en andere mooie beelden. Mijn liefde voor textile art en de wil zelf kunstwerken te maken, ontstond tijdens mijn opleiding tot binnenhuisarchitecte. Jarenlang combineerde ik mijn werkzaamheden voor diverse opdrachtgevers met het maken van kunstwerken. Inmiddels heb ik er een professionele dagtaak aan. De jarenlange ervaring heeft steeds meer inzicht in de mogelijkheden en technische kennis opgeleverd. De werken veranderen, zoals het leven ook steeds verandert. Alhoewel het hard werken is en zeer arbeidsintensief, voer ik alles met hart en ziel uit. Elk kunstwerk is weer een nieuw en spannend avontuur."

VAN GOGH Jaap Bodd, binnenvader van Hofje de Podt, geeft De Meijer de gelegenheid om te exposeren in de Amersfoortse binnenstad. „Vorig jaar nog hadden we hier in het kader van 033Fotostad de succesvol verlopen expositie '24 uur Armen de Poth'. Maar we hebben ook andere evenementen ondergebracht waar kunstenaars in gezamenlijkheid hun werk lieten zien. Met de tentoonstelling Textile Art zijn we daarvan afgeweken. Nu staat een kunstenares centraal: Alice August de Meijer. En dat is voor het eerst sinds 1930, toen de toenmalige binnenvader van Armen de Podt gastheer was van een tentoonstelling rondom enkele vroege werken van Vincent van Gogh." Het enige verschil met anno 2019 is dat de bezoekers toen tien cent entree moesten betalen. De tentoonstelling Textile Art die in de Sint Rochuskapel is ondergebracht, is geheel gratis toegankelijk. „En ik ben elke dag aanwezig", voegt De Meijer tenslotte enthousiast aan het uitleg toe.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie