Everhard Zwart
Everhard Zwart Arie de Korte

Everhard Zwart met jubileumconcert in Apeldoorn

29 juli 2019 om 14:14 Muziek Deel je nieuws

Donderdag 15 augustus geeft organist Everhard Zwart een concert in de Grote Kerk aan de Loolaan te Apeldoorn. Het concert begint om 20.00 uur. Toegang is € 10,00 en kinderen tot 12 jaar gratis.

Everhard Zwart speelde in de zomer van 1979 zijn eerste officiële orgelconcerten. Het is in grote dankbaarheid dat hij dit jaar zijn 40 jarig jubileum als concertorganist mag vieren.

Van deze 40 jaar heeft hij ook vele jaren orgelconcerten gegeven in de Apeldoornse Grote Kerk. Hij kent dit orgel heel goed en weet precies welke orgelwerken hier het beste zullen klinken. Het belooft 15 augustus een feestelijk concert te worden. Meer informatie via www.everhardzwart.nl

Sinds 1979 geniet Everhard Zwart nationaal- en internationaal grote bekendheid.

Hij gaf orgelconcerten op veel grote-, beroemde orgels in eigen land en in veel Europese landen. Daarnaast maakte hij een aantal concertreizen door Canada en Amerika.

Everhard studeerde in 1983 af aan het conservatorium te Rotterdam. Hij was toen al enkele jaren actief als concertorganist. Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Rotterdam volgde hij Masterclasses bij Jean Guillou en bij Gunther Kaunzinger. Deze studies, naast zijn lessen bij Feike Asma, hebben er mede toe bijgedragen dat hij een eigen stijl heeft ontwikkeld.

Zijn concertprogramma’s bieden altijd werken van de beroemde orgelcomponisten. Everhard Zwart heeft een voorliefde voor de Frans romantische orgelliteratuur, maar is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt of andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn.

Naast het spelen van de beroemde orgelliteratuur is hij altijd op zoek naar nieuwe, goed in het gehoor liggende, orgelwerken.

Zo ontdekte hij in het muziekarchief van Feike Asma een aantal manuscripten van bijzondere orgelcomposities die hij regelmatig uitvoert en ook als bladmuziek heeft uitgegeven.

Everhard zoekt ook over de grenzen en introduceerde in Nederland diverse orgelweken van René L. Becker, en composities van o.a. Thomas Aberg; Rulon Christiansen en vorig jaar een verrassende Suite van de beroemde en zeer succesvolle Amerikaanse organiste Carol Williams.

In 2008 ontving Everhard Zwart voor al zijn werkzaamheden en totale muzikale inzet een Koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2009 ontving hij in Parijs de medaille in Zilver van het "Societe Arts-Sciences-Lettres" voor zijn inzet voor de Franse Orgelcultuur.

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie