Voor vaarwegen, ook voor de Eem, geldt het 'binnenvaartpolitieregelement'.
Voor vaarwegen, ook voor de Eem, geldt het 'binnenvaartpolitieregelement'. Cees Wouda

'Zwemmen bij bruggen, sluizen en havens verboden'

25 juli 2019 om 08:48 lokaal

AMERSFOORT Zwemmen in de Eem is niet verboden, maar wordt door de gemeente wel sterk afgeraden. Veel inwoners van Amersfoort zoeken met het warme weer verkoeling in open water en dat is niet geheel zonder risico. Er is in de gemeente nog geen blauwalg geconstateerd, maar er liggen wel andere gevaren op de loer. ,,Bij de Eem wordt het waterkwaliteit niet gemeten. Zwemmen kan daar daarom schadelijk zijn voor de gezondheid."

Jeroen van der Veer

De temperaturen stijgen deze week naar boven de 35 graden en dat is voor veel mensen een aanleiding om een verkoelende duik te nemen. Dit kan in Amersfoort niet op veel officiële plekken. Eigenlijk is alleen het Bosbad een uitstekende plek en anders moeten zwemliefhebbers naar bijvoorbeeld het Henschotermeer of de stranden bij Nijkerk. Toch duikt een enkeling de Eem in. ,,Amersfoort heeft geen recreatieplassen of andere wateren die geschikt zijn om te zwemmen", laat gemeente woordvoerder Manolito Buth weten. ,,Het is niet verboden om te zwemmen in de Eem, maar wij raden dit wel af."

VAN DE BRUG SPRINGEN Het gebeurt regelmatig weet ook Buth; jongeren die bommetjes maken vanaf de brug in de haven op warme zomerdagen. Een beeld waar stadsgenoten nauwelijks nog van opkijken. Ook bij de brug aan de Bunschoterstraat zijn vaak jongeren te vinden die de Eem induiken. Enkele meters verderop is een ander geliefde plek voor de jeugd; de Malebrug. Regelmatig verzamelen tieners zich daar om van deze brug te springen. ,,Daar zwemmen en van de brug springen is levensgevaarlijk. Voor vaarwegen, ook voor de Eem, geldt het 'binnenvaartpolitieregelement'. Daarin staat dat het verboden is om binnen vijftig meter vanaf een brug of sluis te zwemmen. Dat geldt dus ook bij de bruggen over de Eem, zoals de Malebrug en bij de Bunschoterstraat." Langs de rivieren liggen door de lage waterstand soms ook zandstranden, die erg populair zijn. Maar in de rivieren staat een gevaarlijke stroming. Ook kunnen schippers zwemmers niet altijd zien. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in havens is daarom verboden en kan een boete van 140 euro opleveren.

BLAUWALG Een ander gevaar van zwemmen in open wateren is blauwalg. Ook dode vissen en botulisme komen regelmatig voor, maar er is volgens Waterschap Vallei en Veluwe momenteel geen sprake van massale vissterfte. De waterbeheerders adviseren om nooit te gaan spelen of zwemmen in water waarin dode dieren drijven. Door de aanhoudende droogte staat het water in meren en plassen laag. Als het water laag staat, warmt het eerder op. Warm water is een ideale broedplaats voor de blauwalg, een bacterie die zorgt voor misselijkheid, buikpijn en diarree. Als ergens blauwalg is vastgesteld, is zwemmen daar verboden, ook voor huisdieren. Aan het begin van deze week waren er bij de gemeente nog geen meldingen van blauwalg bekend. ,,Als botulisme of blauwalg wordt aangetroffen, plaatst de gemeente bovendien waarschuwingsborden", sluit de woordvoerder af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie