Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Rondje geven op Amersfoorts terras niet duur

24 juli 2019 om 09:56 lokaal

AMERSFOORT Zwolle is wederom de goedkoopste terrasstad. Van de 21 onderzochte grote steden is een 'terrastijger' in de Hanzestad het minst kwijt voor een rondje koffie, fris, pils en rosé. Onze stad valt precies in de middenmoot; het is nummer elf van de 21 onderzochte terrassteden.

De prijs voor zo'n rondje in de horeca ligt gemiddeld wel ruim drie procent hoger dan vorig jaar, in Amersfoort slecht twee procent. Waarschijnlijk de reden dat de keistad een plekje daalde op de ranglijst van duurste terrassteden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners.

Vooral de btw-verhoging die sinds de jaarwisseling van kracht is, zorgt voor de fikse toename volgens het adviesbureau. Niet eerder steeg de gemiddelde prijs met meer dan drie procent ten opzichte van het jaar ervoor.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding).

Van Spronsen en Partners brengt ieder jaar door middel van een steekproef de gemiddelde prijs van een 'rondje' in 21 steden in kaart. Daarbij wordt gekeken naar het prijskaartje voor twee koffie, twee fris, twee biertjes en twee glazen rosé op de voornaamste terraslocatie in een stad. 

Amsterdam is voor het vijfde jaar op rij duurste stad om een rondje te kopen in de horeca (27,05 euro). Hetzelfde rondje drankjes kost in Amersfoort slechts 23,15 euro. De onderzoekers noemen de hoge vastgoed- en huurprijzen als voornaamste oorzaak voor het feit dat prijzen in Amsterdam 16 procent hoger liggen dan elders. In de hoofdstad steeg de gemiddelde prijs voor een rondje met bijna acht procent dan ook het hardst. 

Met een kleine 22 euro voor hetzelfde rondje drankjes betaal je in Zwolle en Enschede het minst.

(Tabel: Van Spronsen & Partners)

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie