Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Fietsers meten fijnstof in experiment Snuffelfiets

18 juli 2019 om 11:06 lokaal

AMERSFOORT Vijftig fietsers in Amersfoort zijn gestart met het experiment Snuffelfiets. Aan de vijftig fietsen van vrijwilligers zijn meetkastjes gehangen. Een jaar lang meten de kastjes de fijnstof in de lucht op de fietsroutes van de deelnemers. De resultaten zijn online (geanonimiseerd en opgeteld) voor iedereen te volgen.

Op woensdag 17 juli startte het experiment met een grote bijeenkomst. Wethouder Hans Buijtelaar (luchtkwaliteit) en Gedeputeerde Rob van Muilekom (gezonde omgeving) fietsten samen met vrijwilligers de eerste meters met fietssensoren. Iedereen kreeg uitleg en alle betrokkenen waren bij elkaar om goed een jaar vol snuffelfietsen te beginnen.

Wethouder Buijtelaar: ,,Kennis over de luchtkwaliteit in Amersfoort krijgt een enorme impuls doordat vijftig Amersfoorters een jaar lang informatie verzamelen, puur door op de fiets te stappen. Bij een kleinschaliger experiment in Zeist zien we al dat dit experiment heel veel interessante informatie oplevert, dus we zijn blij dat we de Snuffelfiets hier samen met de Provincie Utrecht en het RIVM een kans kunnen geven."

De provincie Utrecht, diverse gemeenten en het RIVM willen met innovatieve technieken meer inzicht krijgen in het gebruik van fietsroutes en de luchtkwaliteit op die routes. De resultaten van zowel de individuele fietser als de cumulatieve data komen beschikbaar op www.snuffelfiets.nl.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie