Afbeelding
Archief BDUmedia

Amersfoort bouwt alleen nog energieneutraal

17 juli 2019 om 16:09 lokaal

AMERSFOORT Alle nieuw te bouwen woningen worden energieneutraal en in de toekomst zelfs energieleverend gebouwd, heeft de gemeente Amersfoort bepaald. Ook zijn er afspraken gemaakt over het hergebruik van materialen en het gebruik van ecologische materialen. Vooruitlopend op landelijke regelgeving gaat het Amersfoortse college een aangescherpte werkwijze invoeren om dit mogelijk te maken. Daarnaast wordt gekeken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om normen vast te leggen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van experimenten onder de crisis- en herstelwet. Zo kan bijvoorbeeld een lagere norm worden vastgelegd voor milieubelasting door materialen die in een gebouw worden toegepast.  

Wethouders Astrid Janssen en Fatma Koser Kaya zijn enthousiast. ,,Gelukkig zijn er al een aantal bouwers volop bezig met energieneutrale concepten. Wij willen meer bouwers zover krijgen datzelfde te doen. En we zullen hen daarmee ook ondersteunen", stelt Janssen. Koser Kaya vindt het hergebruiken van materialen belangrijk omdat ,,omdat grondstoffen niet oneindig beschikbaar zijn. Dat is waarom ook in de bouw duurzamer gebouwd moet worden".

RIJK Niet alleen Amersfoort, maar ook het Rijk scherpt de energie- en milieuprestaties verder aan. Dit geldt ook voor het stellen van eisen aan circulariteit. Per 1 juli 2020 komt de eerste aanpassing er aan door middel van de invoering van de BENG (bijna energieneutraal gebouw). Daarnaast krijgen gemeenten per 1 januari 2021 met de invoering van de Omgevingswet de mogelijkheid om normen verder aan te scherpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie