Jaro van Lier wil aankomend Wereldkampioenschap schitteren: ,,De spelen is mijn uiteindelijke doel.
Jaro van Lier wil aankomend Wereldkampioenschap schitteren: ,,De spelen is mijn uiteindelijke doel." Remco Huvermann Photography

BMX-racer Jaro van Lier (13) maakt sprongen

21 juli 2019 om 07:01 Sport

AMERSFOORT Volle vaart vooruit, verstand erbij houden en zo snel mogelijk bij de finish komen. Het lijkt zo eenvoudig wat de dertienjarige Jaro van Lier uit Amersfoort doet, maar de BMX-rijder doet iets uitzonderlijk. In zijn leeftijdsklasse is hij ÉÉn van de beteren en aankomend weekend staat hem het WK te wachten. ,,Mijn doel is de Olympische Spelen."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Languit zit Jaro van Lier op de bank. Zijn BMX-fiets staat uit het zicht, want daar wil de Amersfoorter even niet aan denken. Rust is belangrijk, want het WK staat voor de deur. Lekker ontspannen, na schooltijd een beetje niets doen en fantaseren over de mogelijke finale die hij in België wil rijden; dat is wat de tiener deze dagen doet. ,,Ik weet dat ik het kan, dus ik moet het straks gewoon laten zien."

Het lijkt voor de tiener de normaalste zaak van de wereld. Hij en zijn BMX-fiets zijn één. Nadat hij het 'sportvirus' van zijn vader kreeg, is Van Lier elke dag bezig met zichzelf ontwikkelen. Zijn vader was freestyler op de BMX en nam Jaro van Lier al op vijfjarige leeftijd mee. Daar ontstond de liefde voor de fiets en deze is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Toen hij zeven jaar oud was, probeerde hij de sport ook uit. Niet als freestyler, maar als racer.

VERTROUWEN ,,Om te kunnen freestylen, zou eerst een paar jaar racen een goede basis zijn", duidt Guido van Lier, terwijl zijn zoon aandachtig meeluistert. ,,Alleen hij is het racen zo leuk gaan vinden, dat hij nooit meer aan het freestylen heeft gedacht."

Naast Guido begint Jaro te lachen, hij kan de woorden van zijn vader beamen. ,,Ik merkte dat ik er goed in was en daarom besloot ik ermee door te gaan."
Bang om te vallen is Van Lier nooit geweest; als klein kind niet en ook als tiener ziet hij nu geen gevaar. In de loop der jaren heeft hij echter wel het een en ander gebroken. Hij leerde de sport letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. ,,Je moet het vertrouwen hebben in je fietstechniek. Alleen dan kan je heel hard gaan."

OUDER WORDEN Al snel werd duidelijk dat Jaro van Lier een talentje was. Zijn trainingsuren bij The Wheely's in Baarn werden beloond en op de wedstrijden maakte de Amersfoorter naam. Beetje bij beetje kreeg ook hijzelf het besef dat BMX-racen weleens zijn ding kon gaan worden. ,,In het begin vond ik het gewoon heel leuk om te doen. Te racen tegen anderen, over de heuvels heen springen en zo snel mogelijk over de finish komen. Alleen hoe ouder je wordt, hoe meer je wil winnen. Ik zoek steeds nieuwe doelen. Als ik nu aan een wedstrijd deelneem, wil ik winnen ook."

AZERBEIDZJAN Door veel trainingsuren te maken, video's te bekijken, wedstrijden te zien en zelf al vroeg aan mee te doen, werd Jaro van Lier beter en beter. ,,In het begin deed hij mee, terwijl wij wisten dat hij niet kon winnen", aldus Guido van Lier. ,,Maar goed, daar leerde Jaro wel van. Meters maken, ervaring opdoen en het zelf ervaren."

Deze leerschool bleek te werken en inmiddels is Jaro van Lier een bekende naam in het BMX-wereldje. De tiener schitterde afgelopen week nog op het Nederlands Kampioenschap door in zijn leeftijdscategorie een tweede plaats te behalen en aankomend weekend is het Wereldkampioenschap in België. Last van spanning heeft hij niet, want al eerder was Van Lier actief op een jeugd-WK. ,,Dat was in Baku in Azerbeidzjan. Erg tof om mee te maken."

DOELEN Maar waar hij eerder meedeed voor de ervaring, wil Van Lier aankomende week gaan strijden om de prijzen. ,,Dit jaar heb ik nog elke keer de finale gehaald en dat hoop ik straks in België ook te bereiken. Lukt dat, dan kan er van alles gebeuren. Of ik druk voel? Nee, dat niet. Wel vind ik het spannend."

Dat Van Lier geen eendagsvlieg is, wordt duidelijk als hij verteld over de sportbond. Sinds kort maakt hij deel uit van een kleine groep talenten die wordt klaargestoomd voor het grote werk. ,,Ik zit bij de KNWU BMX-selectie", zegt hij bescheiden. ,,Dit is nog een stap verwijderd van het grote werk, waarbij je kans maakt om echt de top te bereiken. Daar wil ik vol voor gaan."

Dat betekent echter wel dat Jaro, als hij dit haalt, intern op Papendal moet zitten. Weg van zijn ouderlijk huis in Amersfoort en nog Vaker en langer met de sport bezig zijn. ,,Ja, dat is wat ik wil. Natuurlijk zou het moeilijk zijn om weg te gaan bij mijn ouders en daar te wonen, maar ik weet waarvoor ik het doe. Dan kom ik in de nationale BMX-selectie en dan maak ik kans mijn droom waar te maken; de Olympische Spelen."

KRACHT Dit is echter nu nog wel toekomstmuziek, maar Jaro van Lier werkt er wel naar toe. ,,Ik train normaal gesproken vijf keer in de week. Dat moet in Baarn, want in Amersfoort heb je geen baan. Daarnaast ga ik ook veel de sportschool in. Mijn benen, armen en buikspieren sterker maken. Nu ik toeleef naar het WK, train ik niet echt veel meer op de fiets. Wel doe ik krachtoefeningen en probeer ik mijn rust te pakken. Volgende week donderdag moet het gaan gebeuren; ik heb er zin in."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie