Carillon OLV toren
Carillon OLV toren Jan Luteijn

Zomeravondconcerten in Amersfoort op het carillon van de Onze Live Vrouwe toren

10 juli 2019 om 13:50 lokaal Deel je nieuws

Het carillon wordt bespeeld door top Beiaardiers op uitnodiging van het Beiaard Centrum Nederland.

Elke woensdagavond tijdens de zomervakantie.

Er is geen toren in de wereld die meer klokken bezit dan de OLV-toren. Naast 7 luidklokken bevinden zich in de toren 2 carillons, ook wel beiaards genoemd. Eén van de carillons is van de Nederlandse klokkengieter Royal Eijsbouts in Asten. Dit moderne carillon is met zijn 58 klokken, waarvan de grootste maar liefst 5 ton weegt, het grootste carillon ter wereld. Tijdens de zomervakantieweken wordt elke woensdagavond ban 20.00u tm 21.00u een concert ten gehore gebracht door een selectie van top beiaardiers.

Het andere carillon stamt uit 1640 en is gemaakt door de gebroeders Hemony, de uitvinders van het carillon. Het is een van de oudste carillons en bevat 35 klokken in oude stemming. Niet toevallig is in Amersfoort de Beiaardschool gevestigd waar enthousiaste conservatoriumstudenten nog altijd leren deze enorme instrumenten te bespelen.

De Onze Lieve Vrouwetoren, die stamt uit 1480 en 98 meter hoog is, kan het hele jaar door beklommen worden onder leiding van gidsen. Iedere zaterdag om half 4 kan er ook een bezoek aan de beiaardier in zijn speelruimte worden gebracht. Hiervoor dienen wel eerst 346 treden te worden beklommen.

De concerten zijn overal in de oude binnenstad van Amersfoort te horen maar er is tevens de mogelijkheid om de concerten te beluisteren vanaf speciale luisterplekken waar het geluid optimaal is. 20 minuten voor aanvang van de concerten vertrek er een groep naar een luisterplek. De beiaardier van dienst geeft dan vooraf een korte uitleg over het concert.

Luisteren is gratis.

Het concertschema is:

17 juli Christiaan Winter (Docent Nederlandse Beiaardschool en beiaardier van Alkmaar)24 juli Frans Haagen (Docent Nederlandse Beiaardschool en beiaardier van Kampen, Zutphen, Doesburg en Almelo)

31 juli Koen Cosaert (Docent Beiaardschool Jef Denyn Mechelen en beiaardier van Kortrijk, Izegem, Harelbeke en Roeselare)
7 augustus Bob van der Linde (Studeerde dit jaar af aan de Nederlandse Beiaardschool en beiaardier van Arnhem)
14 augustus Henk Verhoef (Docent Nederlandse Beiaardschool en beiaardier van Woerden, Monnickendam en de Vrije Universiteit Amsterdam)
21 augustus Georg Wagner en Arina Toffel (Oud-leerlingen van Mathieu Polak en beiaardiers van Bonn Bad Godesberg en Ascahffenburg)

Eerste concert is woensdag 17 juli om 20.00u.

Vertrek vanaf de toren naar de luisterplek om 19.40u

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie