Wijkbewoners(links) in gesprek met Buurtbestuurders  Hans Hijne(midden), Jan Huurdeman(4e van links) en Jan Toering(rechts).
Wijkbewoners(links) in gesprek met Buurtbestuurders Hans Hijne(midden), Jan Huurdeman(4e van links) en Jan Toering(rechts). Rob Croes

Buurtbestuur Nieuwland moet de wijk in

14 juli 2019 om 07:03 lokaal

NIEUWLAND BuurtBestuur is de werkwijze van Indebuurt033 waarbij inwoners meebepalen wat er nodig is in hun wijk. Dat geldt zowel voor activiteiten als soorten ondersteuning die nodig zijn. Inwoners weten zelf goed wat er leeft in hun buurt en wat nodig is om zo prettig mogelijk met elkaar samen te leven. Ook professionals in de wijk hebben zicht op wat leeft in de wijk.

Rob Croes

Het Buurtbestuur is een breed netwerk van inwoners, bewonersinitiatieven, en vrijwilligers. Ook zijn in het bestuur professionals vertegenwoordigd, uit het sociaal domein. Het Buurtbestuur in Nieuwland bestaat uit zeven bewoners en zeven professionals. Twee van hen, Jan Huurdeman en Hans Hijne maken de balans op. Huurdeman: ,,We inventariseren de wensen in de wijk (wijkplan/wijkthema's) en voeren die zo mogelijk uit. Voorbeeld is 'Het Wij-Atelier', dat samen met- en voor bewoners tot stand kwam."

LUISTEREN ,,Een luisterend oor willen we zijn, voelen wat er leeft", vertelt Hijne. ,,Voorbeeld is 'Nieuwland Bruist', waar bewoners op straat worden aangesproken en voorgelicht over zaken die in de wijk spelen. Ook worden op zo'n moment de talenten geïnventariseerd. We willen vaker actief zijn in de wijk, niet aan een bestuurstafel. We willen mensen stimuleren ook actief te worden in hun wijk. Het buurtbestuur moet zich meer bekend maken. Er zijn erg veel initiatieven in Nieuwland, maar de onderlinge communicatie ontbreekt vaak. Daardoor overlappen initiatieven elkaar soms, en dat is jammer."

SUBSIDIE Huurdeman: ,,Er zijn twee mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor een initiatief. Bij het WBT en bij IndeBuurt033. Die subsidies zijn een smeermiddel om de wijkdoelen en wijkthema's te realiseren. Voor bewoners is het niet altijd duidelijk waar zij voor welk initiatief terecht kunnen. Ook zijn beweegredenen om subsidies toe te kennen of af te wijzen niet altijd duidelijk. Nú is regelgeving bepalend, terwijl gelijkwaardigheid geboden zou moeten zijn. Bewonersinitiatieven moeten de kans krijgen te experimenteren. Nu is het leereffect ondergeschikt aan de regels van Indebuurt033 en de gemeente. Maatwerk lijkt lastig uitvoerbaar wanneer men alle wijken één format wil opleggen."

ENTHOUSIAST Hijne: ,,Indebuurt033 en de gemeente blokkeren nu vaak ongewild het enthousiasme in de wijk. Ik zit in het buurtbestuur, om in de wijk bezig te zijn en dat enthousiasme aan te wakkeren."

Huurdeman: ,,Indebuurt033 en de gemeente moeten vertrouwen krijgen in de toewijding en inzet van bewoners. Dat enthousiasme is niet meer te stoppen ondanks dat er momenteel vaak nog op een andere manier wordt samengewerkt dan was gehoopt."

Dit artikel is aangeboden door Communicatiewerkgroep Nieuwland, nieuwlandnieuws@gmail.com.

Rob Croes
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie