Een thuiszorgster bij een cliënt. De personen op deze foto komen niet voor in dit artikel.
Een thuiszorgster bij een cliënt. De personen op deze foto komen niet voor in dit artikel. Robin van Lonkhuijzen / BDU

Politici stellen vragen over 'zorgcowboys'

2 juli 2019 om 20:53 lokaal

AMERSFOORT Amersfoortse raadsleden maken zich zorgen over de zogenaamde 'zorgcowboys'. Het gaat om bedrijven actief zijn in de gezondheidszorg. Ze weten gemeenschapsgeld te incasseren, waarna de beloofde zorg veelal achterwege blijft.

Jeroen de Valk

In veel gevallen is de boekhouding dusdanig, dat niet of nauwelijks valt na te gaan waar het geld is gebleven. Ging dat daadwerkelijk naar de 'handen aan het bed' of naar de aandeelhouders?

Onder het motto 'Stop de zorgcowboys' diende de fractie van de PvdA schriftelijke vragen in. De fractie vindt dat zorgaanbieders die door de gemeente zijn gecontracteerd, niet meer dan tien procent winst mogen maken. Is het college het daarmee eens?, vraagt de PvdA. En zo ja, wat gaat de gemeente ondernemen om die winsten tegen te gaan?

'GRAAIENDE MANAGERS' De PvdA-vragen zijn mede ingegeven door een onderzoek van Follow The Money. Onderzoeksjournalisten van deze website zijn in de materie gedoken en traceerden zorgcowboys in heel Nederland. 

De site zegt 'op jacht' te zijn naar 'gehaaide ondernemers, listige consultants en graaiende managers'. Zij zouden zichzelf verrijken door 'misbruik van de wet- en regelgeving'. En: ,,Ze maken onze zorg veel duurder dan nodig is.'' In ten minste één geval zou de winst oplopen tot meer dan zestig procent van de omzet. 

INSPECTIE Tot de zorgwekkende zorginstanties in Amersfoort behoort PrivaZorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ging op onderzoek uit en leverde een kritisch rapport af. De 'kwaliteit en de continuïteit' van de toegezegde diensten staan onder druk, aangezien het bedrijf er financieel slecht voor zou staan. Het vermoeden bestaat dat PrivaZorg geld heeft weggesluisd dat eigenlijk voor de zorg is bedoeld.

Marijke Jongerman, fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad, schrijft aan deze krant: ,,Dit is wat je krijgt als je de zorg aan de markt overlaat. Er gaat enorm veel geld om in de zorg en commerciële bedrijven hebben er belang bij om een deel van dat geld als winst weg te sluizen, met nadelige gevolgen voor de kwaliteit van zorg.'' 

GERUSTSTELLEND Jongerman diende ook schriftelijke vragen in, waarin zij het college eraan herinnert dat PrivaZorg in 2015 al eens onder 'verscherpt toezicht' werd geplaatst. Destijds zou het college genoegen hebben genomen met een geruststellende verklaring van het bedrijf. 

De IGJ zelf schrijft op de website van de rijksoverheid dat er sprake zou zijn van 'belangenverstrengeling' bij het 'bemensen van sleutelposities'. Ofwel: vriendjespolitiek bij het vergeven van lucratieve banen. Voorts is de financiële verslaglegging niet ordelijk en controleerbaar. 

De SP pleit in Amersfoort al enkele jaren voor de invoering van een gemeentelijk thuiszorgbedrijf. Fractievoorzitter Jongerman: ,,Als we de thuiszorg regelen via een gemeenschappelijke regeling samen met buurgemeenten, kunnen we zelf toezicht houden en voorkomen dat er geld wegvloeit. Dat geld is immers bedoeld voor het verlenen van zorg, niet om de zakken van aandeelhouders te vullen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie