Femke Hogema is tegenwoordig regelmatig op televisie te zien.
Femke Hogema is tegenwoordig regelmatig op televisie te zien. Wessel de Groot

Amersfoortse deelt budgettips

5 juli 2019 om 07:00 lokaal

AMERSFOORT Femke Hogema helpt al jaren ondernemers hun financiën op orde te brengen. Maar nu geeft ze ook heel Nederland tips, sinds ze een vaste rol heeft in een televisieprogramma.

Charella Hulsbosch

In het SBS6-programma 'Hoeveel ben je waard' gaat Femke Hogema wekelijks op pad met presentator Viktor Brand en inboedel- en antiektaxateur Emiel Geurts. Deelnemende gezinnen gaan met de billen bloot: in de uitzendingen wordt het huishoudboekje doorgespit, het huis getaxeerd en de inboedel op waarde geschat.

ONDERNEMERS Zelf helpt Hogema met haar bedrijf Profit First Professionals ondernemers een financieel gezond en winstgevend bedrijf te bouwen. De redactie van het televisieprogramma komt bij haar terecht via Google. ,,Ik maak redelijk wat vlogs en trainingsvideo's, die zijn blijkbaar goed vindbaar", vertelt ze trots. En zo krijgt Hogema voor het eerst een vaste rol in een programma.

De eerste keer dat Hogema tijdens de opnames als financieel coach voor de camera's stond, vond ze 'bloedspannend'. Ineens kijkt ze niet meer in de camera zoals bij haar vlogs, maar erlangs en zit ze aan tafel met families die alles op tafel gooien. ,,We geven echt een kijkje in de portemonnee van mensen. Een stel leefde bijvoorbeeld van een minimum inkomen, maar ging wel elke maand buiten de deur eten voor driehonderd euro. Dat is best wel confronterend."

Het verhaal van een rokend stel op leeftijd dat tegen een nieuwe, én dure, hypotheek aanhikte, is Hogema het meest bijgebleven. ,,Door te stoppen met roken, kunnen zij straks op tijd hun hypotheek aflossen. Dat is voor hen echt een stok achter de deur en zo helpt het ook om gezonder te leven."

FASCINATIE Terwijl ze het verhaal vertelt, pakt ze er een rekenmachine bij en begint ze het opnieuw uit te rekenen. Hogema is helemaal gefascineerd door geld en dat begint al op jonge leeftijd. ,,Als tienjarige vond ik het al magisch dat mijn vader voor zijn hobby fietsen opkocht, opknapte en weer verkocht," zegt ze, ,,Toen vroeg ik hem al voor hoeveel geld hij die fietsen had gekocht en hoe duur het materiaal was waar hij zo'n fiets mee opknapte."

Ook haar eigen kinderen leert ze al vroeg dingen. ,,Mijn kinderen zijn nu 5 en 7. Ik leer ze niet dat geld niet gelukkig maakt, maar ik leer ze positieve dingen. Het mooie van geld is namelijk, dat je altijd nieuw geld kunt maken. Ik geloof dat dat ze veel meer helpt." En waar die fascinatie nou vandaan komt? ,,Geld is het bewijs van succes. Ik wil graag mijn potentieel benutten om succesvol te zijn en niet mijn leven verdoen door de hele dag op de bank te zitten en bonbons te eten."

TIPS Hogema heeft ook nog wel een tip voor alle lezers van de krant. ,,Een terugkerend thema is dat mensen niet precies weten waar hun geld aan op gaat. Ik zeg: zorg voor verschillende bankrekeningen, voor vaste lasten, boodschappen en ook vakanties en leuke dingen. Verdeel je geld als het binnenkomt meteen over die potjes, dan geef je niet meer geld uit dan je eigenlijk wilt."

Charella Hulsbosch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie