Jan Huurdeman vult samen met Petra Cesar de vragenlijst in.
Jan Huurdeman vult samen met Petra Cesar de vragenlijst in. Annemarijn Boerboom

Gratis Rode Kruis aan Huis

28 juni 2019 om 07:01 lokaal

NIEUWLAND Rode Kruis aan Huis is een nieuwe gratis dienst dat door het Rode Kruis wordt aangeboden. Vrijwilligers toetsen de veiligheid in en rondom het huis. Het gaat dan vooral om het voorkomen van vallen, brand en inbraak.

Bianca van der Linden-Snel

Jan Huurdeman had zich een doel gesteld na zijn pensioendatum. Hij wilde zich inzetten voor de eenzaamheid onder de ouderen en hun zelfredzaamheid vergroten. ,,Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Een veilig huis is dan zo belangrijk. Jaarlijks zijn er meer slachtoffers door ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Veel mensen realiseren zich niet of pas te laat dat hele gewone dingen in huis oorzaak kunnen zijn voor onherstelbaar letsel. Samen met mijn partner Petra Cesar en vriend Aus Greidanus was ik een plan hiervoor aan het uitdenken. Het toeval wil dat het Rode Kruis hier ook mee bezig was. Gezamenlijk hebben we Rode Kruis aan Huis door ontwikkeld. Na een pilotperiode is het project in 2017 van start gegaan in Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Rode Kruis aan Huis wordt intussen Nederland breed uitgerold."

VEILIGHEID Tijdens twee gratis huisbezoeken loopt een speciaal hiervoor door het Rode Kruis opgeleide vrijwilliger een vragenlijst door. ,,We bespreken onder andere rookmelders, goedgekeurde sloten, maar ook babbeltrucs, internetmisbruik, elektriciteit of losliggende kabels. Soms gaat het om risico's waarvan mensen zich helemaal niet bewust zijn. Na een controle ronde in het huis wordt er een advies met actiepunten opgesteld. Tenslotte adviseren wij hoe ze deze punten (zelf) kunnen oppakken."

,,We verstrekken ook een noodcontactenlijst met alle belangrijke telefoonnummers. Na een aantal weken nemen we opnieuw contact op om samen te bekijken of de actiepunten naar tevredenheid zijn opgelost. Het gaat erom dat mensen zich bewust worden van de risico's in en rond het huis en ze er preventief mee aan de slag gaan. Dit alles om ongelukken te voorkomen. Ouderen hebben andere veiligheidsrisico's dan jongeren of gezinnen. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van adapters. Dit elektriciteitsrisico is hard op weg om bij de top drie brandoorzaken te horen. Dit gevaar wordt nog te vaak onderschat", legt Jan uit.

KLUSTEAM ,,Als vrijwilliger kom ik bij de mensen thuis. Ik ontdekte dat sommigen mensen het zelf niet kunnen oplossen of financieel de middelen niet hebben. Daarvoor is het Buren Klusteam in Nieuwland opgericht. Bewoners met een kleine beurs kunnen de klusjes tegen kostprijs laten uitvoeren. Naast dat we de risico's in beeld brengen kunnen we ze ook oplossen", constateert Jan.

De vrijwilligers komen graag uitleg geven over het belang van Rode Kruis aan Huis bij zorgcentra, verenigingen of instellingen. Vrijwilligers zijn nog altijd hard nodig.

Meer via Info.amersfoorteemland@rodekruis.nl, Jan Huurdeman, tel.06-51090122.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie