Afbeelding
Schuldhulpverlening

Wat te doen wanneer je in de schuldhulpverlening komt

15 juni 2019 om 08:58 lokaal

In de media verschenen er onlangs berichten dat mensen een steeds groter gedeelte van hun inkomsten kwijt zijn aan vaste lasten. Dit vergroot de kans op financiële problemen. Heb jij problemen met het voldoen aan al je betalingsverplichtingen? Hoewel veel mensen zich er voor schamen is het belangrijk om te beseffen dat je zeker niet de enige bent. Maar het is ook belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen, om te voorkomen dat schulden zich gaan opstapelen. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden.

De eerste stappen in de schuldhulpverlening
Heb je vaste lasten die je niet meer kunt betalen? Of heb je aan het eind van de maand geen geld meer om boodschappen te kunnen doen? Hoewel mensen hier niet graag mee te koop lopen, is het aan te raden zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kan lokaal in je gemeente, bijvoorbeeld bij Schuldhulpverlening Amersfoort. Je financiële situatie wordt in kaart gebracht, en er wordt een plan opgesteld om je schuldeisers tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door het treffen van een betalingsregeling. Zo voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt, en je schulden steeds groter worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot beslaglegging op je inkomen of inboedel, of terechtkomen in de schuldsanering.

Verplichtingen bij schuldsanering
In de schuldsanering komen is iets dat je maar liever wil voorkomen. Alhoewel het een manier is om je schulden (gedeeltelijk) kwijt te laten schelden en met een schone lei te kunnen beginnen, gaat het wel gepaard met allerlei verplichtingen. Zo wordt er door de rechtbank een bewindvoerder aangewezen die erop zal toezien dat je alle afspraken rond de afbetalingen naleeft. Deze bewindvoerder mag inboedel die niet noodzakelijk is voor je levensonderhoud verkopen om aan extra geld voor aflossingen te komen. Hierbij kun je denken aan Tv's, scooters, fietsen en andere waardevolle zaken. Ook kunnen eventuele extra inkomsten zoals een erfenis, belastingteruggave of vakantiegeld direct worden ingenomen om schuldeisers tegemoet te komen.

Bij welke schulden kan schuldhulpverlening hulp bieden?
De vaste lasten slokken een steeds groter deel van de inkomsten van veel mensen op. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan woonlasten zoals de hypotheek of huur, maar ook woonverzekeringen en energiekosten. Daarnaast is er natuurlijk de verplichte zorgverzekering in Nederland, die ook ieder jaar duurder wordt. Heb je problemen om deze vaste lasten te blijven betalen? Dan kan schuldhulpverlening een helpende hand bieden. Dit is zelfs mogelijk bij een belastingschuld, wanneer extra inkomstenbelasting betaald moet worden of je teveel ontvangen zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag terug moet betalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie