Locaties voor woningbouw in Amersfoort, met links de Wagenwerkplaats.
Locaties voor woningbouw in Amersfoort, met links de Wagenwerkplaats. Gemeente Amersfoort

SP: meer sociale huurwoningen op Wagenwerkplaats

18 juni 2019 om 19:32 lokaal

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort doet te weinig om tegemoet te komen aan de vraag naar sociale huurwoningen; dat zou weer eens blijken uit de plannen voor de Wagenwerkplaats. Dit schrijft de fractie van de SP aan deze krant. De SP heeft schriftelijke vragen ingediend over de plannen voor het voormalige NS-terrein.

Jeroen de Valk

Het 'Masterplan' voorziet in de bouw van 650 woningen, waarvan er 200 zijn bestemd voor de sociale huur. Dit komt neer op dertig procent, terwijl de gemeenteraad volgens de SP is overeengekomen dat dit minimaal 35 procent zou moeten zijn.

,,Op deze manier lossen we de woningnood nooit op in Amersfoort", schrijft de fractie. ,,Juist op de Wagenwerkplaats kunnen we een enorme slag maken omdat er veel nieuwe woningen bij komen. We hebben die norm niet voor niets ingevoerd in Amersfoort, want de nood is hoog bij mensen die een huurwoning zoeken.'' 

De totstandkoming van het plan nam tijd in beslag. ,,Het oorspronkelijke plangebied was veel groter. (…) Dat heeft geleid tot veel vertraging en een compleet nieuw Masterplan. Maar ook dat moet gewoon voldoen aan alle nu geldende regels.'' 

VEERENSMEDERIJ Het Masterplan wordt nog deze maand gepresenteerd aan de gemeenteraad. Hierin wijst het college op de duurzaamheid van de nieuwe woonwijk dankzij de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de goede verbinding voor fietsers en voetgangers.

De bestaande gebouwen behoren tot het industrieel erfgoed en blijven behouden. De renovatie hiervan is al zo'n tien jaar terug in gang gezet en het voorlopige pronkstuk daarvan is theater Veerensmederij: ooit een vervallen loods, nu het thuishonk van Holland Opera. Het Masterplan spreekt van 'zorgvuldige architectuur, passend bij de Wagenwerkplaats' en 'respect voor de monumentale bebouwing'.

Binnenkort wordt ook een veel kleiner project besproken waarbij eveneens de 35 procent-norm voor sociale huur wordt losgelaten: de voormalige Vreekamp-garage aan de Meridiaan. Hier wordt voor zeventig procent gebouwd voor de middeninkomens, de rest komt in de vrije sector. De duurdere woningen moeten zorgen voor meer variëteit in een 'kwetsbare' buurt die al met problemen te maken heeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie