Afbeelding
Lex van Lieshout ANP XTRA

Nieuwe 'buddy-app' moet helpen tegen schulden

20 juni 2019 om 12:02 lokaal

AMERSFOORT Wethouders van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Almere, Enschede, Maastricht, Leiden en Alkmaar hebben donderdag de Buddy-app gelanceerd. Deze nieuwe bankieren app is speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat mensen in de schuldsanering terecht komen.

In Nederland kampt één op de vijf huishoudens met oplopende schulden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening en richten zich hierbij hoofdzakelijk op hulp aan de gezinnen die het diepst in de schulden zitten. Met de Buddy-app willen de gemeenten zich niet alleen richten op schuldsanering, maar juist ook inzetten op schuldpreventie. De afgelopen twee jaar hebben gemeenten en schuldhulpverleners samen met de startup Buddy Payment en de Rabobank gewerkt aan een schaalbare oplossing. De Buddy-app bouwt extra zekerheden in voor het betalen van de vaste lasten en geeft een goed overzicht van het vrij te besteden geld. Daarbij kan Buddy automatisch berichten sturen naar de belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen te voorkomen. Via een kunstmatig intelligente chatfunctionaliteit kan Buddy tips geven en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen die van toepassing kunnen zijn.

Schuldhulpverleners verwachten veel van de slimme bankapplicatie: ,,Onze cliënten krijgen met de Buddy-app meer controle en daardoor meer inzicht in hun geldzaken. Dit helpt om sneller uit de schulden te komen", aldus Dick van Maanen , directeur van Stadsring51 met onder meer schuldhulpverlening in Amersfoort.

In de komende vier maanden gaan honderd gebruikers met de Buddy-app proefdraaien. Als de proef succesvol is, zullen de deelnemende gemeenten de buddy app grootschalig gaan inkopen ten behoeve van hun inwoners om hiermee te voorkomen dat zij een beroep moeten doen op de schuldsanering.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie