Rien Donkersloot opent reeks orgelconcerten Joriskerk op dinsdag 2 juli

17 juni 2019 om 16:37 lokaal Deel je nieuws

Huisorganist Rien Donkersloot van de Sint-Joriskerk in Amersfoort verzorgt dinsdagavond 2 juli het eerste concert in de reeks zomerconcerten. De Brexit is de rode draad in de Amersfoortse serie. Verlaat Engeland wel of niet de Europese Unie?

Alle deelnemende organisten kregen de vraag om in het kader van de Brexit een muziekstuk van een Britse componist op hun programma te zetten. Rien Donkersloot vat die vraag positief op. Hij speelt    de Alleluyas van de Londense organist en componist Simon Preston. De vergelijking met de Brexit is toepasselijk, want Prestons muziek kent weerbarstige hoekjes.

Hoofdmoot van het programma is de grote Fantasie und Fuge über den Choral “Ad nos, ad salutarem undam”  van de Duitse componist Franz Liszt (1811-1886). Liszt componeerde het werk in 1850 over een thema uit Meyerbeers opera Le Prophète. Profeet in kwestie is Jan van Leiden, die in 1534 een kortstondige theocratie vestigde in de Duitse stad Münster en daarna werd terechtgesteld. Het thema is een koraal dat wordt gezongen als oproep tot bekering en wederdoping: ‘Naar ons, naar het heilzame water’.

In diezelfde periode bouwde orgelbouwer Friedrich Ladegast een nieuw orgel in de Dom van Merseburg. In 1855 werd dat ingewijd door Alexander Winterberger met onder meer de première van Liszts Ad nos. Liszt voorzag de nieuwe versie van de partituur van registratieaanwijzingen geïnspireerd op het orgel van Merseburg.
Rien Donkersloot houdt van originele concertprogramma’s. Zo koos hij voor deze avond een boeiend werk van Léonce de Saint-Martin (1886-1954). Paraphrase du psaume 136: super flumina Babylonis opus 15 is een symfonisch gedicht over Psalm 137 (in de protestantse telling). De componist beeldt het verdriet uit van de Joden in Babylonische ballingschap en het heimwee naar de stad Jeruzalem. Na de hoogmoed van de Babyloniërs vervloeken de Joden hun overwinnaars.

Donkersloot begint zijn concert met een improvisatie op het koororgel. Begin dit jaar werd het koororgel door de Zwitserse orgelbouwer Bernhardt Edskes uitgebreid tot een volwaardig concertinstrument. De organist laat voor de vuist weg een groot aantal mogelijkheden van het orgel horen, aan de hand van een nader te bepalen thema.

Het concert op dinsdag 2 juli begint om 20:00 uur. Toegang 8 euro, tot 21 jaar vrij.

www.orgelconcertenjoriskerk.nl

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie