De te ontwikkelen gebieden in Amersfoort.
De te ontwikkelen gebieden in Amersfoort. Gemeente Amersfoort

Meer dan 650 woningen op locatie Wagenwerkplaats

14 juni 2019 om 11:04 lokaal

AMERSFOORT Het plan voor de Wagenwerkplaats gaat een nieuwe fase in. In het nieuwe stadsdeel komt veel plek voor wonen, cultuur en andere stedelijke dynamiek.

De Wagenwerkplaats is onderdeel van het gebied 'Langs Eem en Spoor'. Het plan is tot stand gekomen met inbreng van vele partijen. Voor de ontwikkeling van het hele gebied is de Duurzaamheidsvisie van kracht. Deze is in 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Masterplan Wagenwerkplaats 2019 en de startnotitie voor het bestemmingsplan voor de deelgebieden West en Midden vastgesteld. Beide plannen worden binnenkort aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd.

TWINTIG HECTARE De Wagenwerkplaats is een voormalige onderhoudswerkplaats voor goederenwagons. Het gebied is zo'n twintig hectare groot en ligt ten westen van het station Amersfoort en ten noorden van het spoorwegemplacement. Eigenaar NS heeft in de afgelopen jaren, voor eigen rekening en risico, intensief samengewerkt met bewoners, gemeente, eigenaren, gebruikers en andere belanghebbenden om plannen te maken voor de ontwikkeling van dit gebied.

,,Met de ontwikkelingen in dit gebied leveren we een grote bijdrage aan belangrijke opgaven in Amersfoort", aldus Astrid Janssen, wethouder duurzaamheid en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wagenwerkplaats. ,,Een gebied dat aan toekomstbestendige duurzaamheidseisen voldoet en ook nog vele nieuwe woningen oplevert die hard nodig zijn in onze stad. Daar ben ik trots op."

WONINGEN In het Masterplan wordt uitgegaan van de bouw van meer dan 650 woningen, minimaal 30 procent wordt sociale huurwoning. Van alle te bouwen woningen zal 90 procent appartement worden. De overige woningen zijn stadswoningen, beneden-en bovenwoningen, maisonnettes en/of grondgebonden woningen. Voor het hele gebied is circa 26.000 vierkante meter ruimte voor kantoren, horeca, evenementen, sport en andere stedelijke, gemengde functies.

DEELGEBIEDEN De Wagenwerkplaats bestaat uit drie deelgebieden: West, Midden en Oost. De plannen voor West en Midden zijn het meest uitgewerkt in het Masterplan. Daarom wordt hiermee begonnen. West zal voornamelijk uit woningbouw bestaan. Langs het spoor komen appartementen. Aan de kant van het Soesterkwartier zijn 42 grondgebonden woningen van de CPO Soesterhof gepland. Daarnaast worden er in West circa 300 woningen gebouwd. Midden is het 'culturele hart' bestaande uit industrieel erfgoed van NS zoals het Ketelhuis, Holland Opera Gebouw en de Veerensmederij. Aan de noordzijde is nog ruimte voor enkele kleine gebouwen met mogelijk een tijdelijk of experimenteel karakter.

OOST Deelgebied Oost verkeert in een andere fase. Hiervoor wordt separaat een stedenbouwkundig plan gemaakt. In het Masterplan zijn uitgangspunten vastgelegd zodat de samenhang met het deel West en Midden is gewaarborgd. Oost biedt volgens de gemeente mogelijkheden om invulling te geven aan gemeentelijke ambities wat betreft de bouw van een flink aantal woningen, slimme mobiliteitsconcepten, werklocaties en een aantrekkelijke openbare ruimte voor uiteenlopende groepen.

2020 De gemeente maakt een bestemmingsplan voor de deelgebieden West en Midden. Naar verwachting kan dit plan in het najaar 2020 worden vastgesteld. Voor het deelgebied Oost wordt een stedenbouwkundig plan gemaakt. Vervolgens wordt een bestemmingsplan of omgevingsplan ontwikkeld. Bij de uitwerking van de plannen voor West en Midden worden omwonenden en belanghebbenden betrokken. Voor het deelgebied Oost wordt een apart participatietraject uitgewerkt waarover alle betrokkenen worden geïnformeerd. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie