Zomerserie orgelconcerten in de St.-Joriskerk

13 juni 2019 om 07:27 lokaal Deel je nieuws

PERSBERICHT

Amersfoort, juni 2019

Orgelserie Sint-Joriskerk belicht de Brexit

 

Er zit muziek in de Brexit! Wat ook met Engeland en de EU gebeurt, tijdens de komende reeks orgelconcerten op dinsdagavond in de Sint-Joriskerk in Amersfoort spelen de deelnemende organisten in de zomermaanden de beste muziek van beroemde Engelse componisten.

Niemand weet wat er met Engeland gaat gebeuren, zegt voorzitter Bert van Bezooijen van de Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk. ,,Maar hoe dan ook is 2019 het Brexit-jaar. Daarom hebben we alle deelnemende organisten gevraagd om tenminste een muziekstuk uit Groot-Brittannië te spelen. We vinden het leuk dat ze bijna allemaal aan onze oproep gehoor hebben gegeven. Alleen voor de organisten die een programma spelen met uitsluitend muziek van Johann Sebastian Bach, hebben we een uitzondering gemaakt. Bach leefde nu eenmaal in Duitsland. Hij heeft wel een Engelse Suite gecomponeerd, maar die is niet voor orgel bedoeld.’’ De Bachconcerten zijn op 30 juli en 3 september met respectievelijk Leo van Doeselaar en Matthias Havinga.

Jorisorganist Rien Donkersloot heeft op 2 juli de Alleluyas van de Engelse organist en componist Simon Preston op het programma gezet. De grillige en pittige muziek zal de luisteraars verrassen, want muziek getuigt van Europese samenwerking. Simon Preston schreef het werk als eerbetoon aan en in stijl van de Franse componist Olivier Messiaen. Een week later speelt Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk in Breda, een van de bekendste Engelse orgelstukken: Rhosymedre van Ralph Vaughan Williams. De Engelsen zelf zijn dol op het stuk.

Op 16 juli speelt de Rotterdamse Laurensorganist Hayo Boerema het Adagio in E major van Frank Bridge. Verstilde muziek uit het begin van de 20e eeuw. De week erna laat Jochem Schuurman horen dat het onlangs uitgebreide koororgel, ondanks zijn Zwitserse herkomst, ook in staat is Engelse geluiden voort te brengen. Schuurman speelt muziek van 17e-eeuwse Londenaar Henry Purcell. De meest Britse componist is ongetwijfeld Edward Elgar, beroemd door de Pomp & Circumstance-marsen. Rien Donkersloot speelt op 6 augustus van hem Chanson de Nuit, in een arrangement van Elgars landgenoot Herbert Brewer.

Kees van Eersel, die dit jaar afscheid neemt als concertorganist, heeft op zijn programma twee Engelse werken opgenomen. Ook hij koos voor beroemde Britse componisten: Hubert Parry en Percy Whitlock. Weer een week later, 20 augustus speelt Vincent de Vries muziek van een echte Brexit-componist. Healy Willan werd in Engeland geboren, maar verliet zijn vaderland na zijn muziekstudie om in Canada te gaan werken. Hij bleef zijn muzikale wortels trouw en zijn Introduction, Passacaglia and Fugue in E flat minor (1916) geldt als een hoogtepunt uit de orgelliteratuur.

Op het volgende concert klinkt uitsluitend het uitgebreide koororgel, onder de handen van Sietze de Vries. Hij improviseert over Purcells Evening Hymn.

De concerten zijn op dinsdagavond, aanvang 20:00 uur. Toegang 8 euro, tot 21 jaar vrije toegang. Op een aantal zaterdagmiddagen is er in de Sint-Joriskerk een inloopconcert van 15.00 tot 17.00 uur Het complete programma met alle concerten is te vinden op www.orgelconcertenjoriskerk.nl

­­­_____________________________________________________________________

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie