Afbeelding
Jeroen van der Veer

Amersfoortse politie slaat Whatsapp-fraudeur in de boeien

8 juni 2019 om 16:04 lokaal

AMERSFOORT De politie in Amersfoort heeft recent een 22-jarige man uit Almere opgepakt voor Whatsapp-fraude. De man is hoofdverdachte in het fraudenetwerk en wordt verdacht van oplichting, identiteitsfraude, heling, computervredebreuk en witwassen. 

De Amersfoortse politie startte in februari een onderzoek naar Whatsapp-fraude in de stad en één verdachte is nu aangehouden. Tijdens de aanhouding zijn diverse telefoons en simkaarten in beslag genomen en ook werd er beslag gelegd op de auto van de verdachte. De 22-jarige verdachte is inmiddels voorgeleid en zit in bewaring in afwachting van zijn strafzaak.

WHATSAPP Whatsapp-fraude is een vorm van oplichting waarbij de dader zich via Whatsapp voordoet als een bekende. De dader vraagt vervolgens om uiteenlopende redenen geld over te maken naar een rekeningnummer. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij even krap bij kas zit en snel wat geld nodig heeft om een rekening te betalen. Omdat de dader 'vertrouwd' overkomt in het gesprek en wellicht een profielfoto heeft die overeen komt met degene waarvoor hij zich uitgeeft, zijn er verschillende mensen die hier intrappen en geld overmaken.

KWETSBAAR Bij de politie in heel Nederland en dus ook in Amersfoort komen hier veel aangiftes van binnen. ,,We zien dat vooral ouderen en bejaarden vaak kwetsbaar zijn voor deze fraudevorm. Je zou het de 'gedigitaliseerde babbeltruck 2.0' kunnen noemen", zo beschrijft politie Amersfoort de manier van oplichten. 

TIPS De politie wil Amersfoorters helpen voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze vorm van oplichting en geeft daarom een aantal tips: ,,Als er autorisatiecode 's naar u worden verzonden en uw contact vraagt hierom, geef deze nooit. Controleer ook het telefoonnummer naast de profielfoto. Meestal is dit een vreemd (+31) nummer. Check regelmatig uw privacy-instellingen op social media, zodat de dader niet zomaar foto's van uw profiel kan halen en wees u ervan bewust dat uw profielfoto op Whatsapp door iedereen gebruikt kan worden. Doe altijd aangifte als u er toch in bent getrapt, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen."

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie