Afbeelding
Arnold Huisman

Concept lichtplan binnenstad klaar

29 mei 2019 om 09:52 lokaal

AMERSFOORT Met betere verlichting kan de binnenstad van Amersfoort er in de avond veel aantrekkelijker uitzien dan nu, vindt de gemeente. Om die reden is een concept lichtplan voor de binnenstad gemaakt. In dat plan staan adviezen en principes voor alle soorten kunstlicht en de afstemming daartussen.

,,Eén van de verbeteringen is bijvoorbeeld het meer zichtbaar maken van de mooie gevels, door de straatverlichting niet alleen op de straat te laten schijnen, maar ook omhoog", vertelt wethouder Kraanen van stedelijk beheer: ,,Een ander voornemen is om bijzondere elementen, zoals torentjes en het water in de stad met verlichting meer aandacht te geven." 

Het lichtplan is ook bedoeld om particuliere initiatieven te kunnen toetsen, en biedt inspiratie voor pandeigenaren, ondernemers en bewoners om ook met hun verlichting bij te dragen aan een aantrekkelijker avondbeeld. Naast aantrekkelijkheid spelen volgens de gemeente ook energieverbruik, veiligheid en het voorkomen van lichthinder een rol in de afwegingen. 

REAGEREN Het concept lichtplan staat nu op www.amersfoort.nl/lichtplanbinnenstad en de gemeente nodigt inwoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad van harte uit het plan te bekijken en erop te reageren (tot 9 juni). Als het lichtplan vervolgens is vastgesteld, is de gemeente aan zet voor het vervangen van de openbare verlichting. ,,Dit gebeurt per straat, verspreid over een aantal jaren en steeds in afstemming met bewoners en ondernemers in die straten. Voor de overige verlichtingsbronnen (seizoensverlichting, aanlichting panden en particuliere verlichting) ligt het initiatief bij partijen in de stad of in samenwerkingsverbanden."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie