Een AED redt levens.
Een AED redt levens. Bianca van der Linden-Snel

In toekomst vijftien AED's in 'hartveilig' Nieuwland

2 juni 2019 om 07:32 lokaal

NIEUWLAND Het is van groot belang dat er genoeg AED's in de wijk zijn die 24 uur per dag beschikbaar zijn. De wijk Nieuwland liep daarin tot voor kort flink achter ten opzichte van andere wijken in Amersfoort. Dit jaar hoopt Nieuwland er acht operationeel te hebben. Dat moeten er uiteindelijk vijftien te worden. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.

Bianca van der Linden-Snel

Elk jaar worden er in Nederland ruim 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand. De eerste zes minuten zijn hierbij van levensbelang. Bij reanimatie zonder AED heeft het slachtoffer een overlevingskans van 15%. Met een AED is dat ongeveer 70%. Om het slachtofferte een overlevingskans te geven is het belangrijk dat de AED binnen drie tot zes minuten geplaatst wordt en dat er gereanimeerd wordt, zolang de hulpdiensten er nog niet zijn. Ronnel Holgado is als vrijwilliger wijk coördinator van de Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort de kartrekker voor de wijk Nieuwland. De Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort is een burgerinitiatief die het netwerk van burgerhulpverleners en publiek beschikbare AED's in de gemeente Amersfoort beheert en onderhoudt. Het streven is dat er in Amersfoort binnen drie minuten loopafstand één AED beschikbaar moet zijn. ,,Op het eiland van Nieuwland is door de buurtbewoners het initiatief van een AED opgepakt'' zegt Jan Huurdeman.

CROWDFUNDING ,,Een van de bewoners is de crowdfunding gestart voor de financiering van de AED. Er is in Amersfoort gekozen voor een bepaald type AED met een GPS-systeem en een buitenkast. Het apparaat kost nu 2735 euro waarvan Philips in Amersfoort een subsidie geeft van 1075 euro. De rest van de kosten worden betaald door de bewoners. We hebben op het eiland een geschikte plek gevonden voor de AED. Deze moet toegankelijk zijn en op het elektra worden aangesloten. Via de buurtapp en een leaflet brengen we de bewoners op de hoogte en zodra hij er hangt gaan we alle buren ter plekke uitleg geven over het apparaat. Voor onderhoud en service is een vast aanspreekpunt gewenst."

GEBRUIK De burgerhulpverleners die in de buurt zijn en zijn aangemeld bij de HartslagNu app krijgen na een 112 melding een bericht. Zij krijgen de locatie van de dichtstbijzijnde AED door met de hierbij behorende pincode om de kast te openen en de AED te kunnen pakken. Dat gaat vanzelfsprekend niet zonder een goede reanimatie. Als burgerhulpverlener is een Reanimatie en AED-cursus nodig. Denk aan een BHV, EHBO of reanimatie/AED cursus via het Rode Kruis. Er zijn ziektekostenverzekeraars die via een aanvullende dekking deze cursus vergoeden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie