Afbeelding
Rechtbank Gelderland

Amersfoorter (20) krijgt celstraf voor gewelddadige beroving

27 mei 2019 om 16:28 lokaal

AMERSFOORT Een 20-jarige man uit Amersfoort is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Samen met een mededader heeft hij in Amersfoort een man op straat beroofd van zijn winkelomzet. Toen de daders vervolgens wegvluchtten, veroorzaakten zij een verkeersongeval.

De beroving vond plaats in juli 2018. De twee mannen wisten dat het slachtoffer veel geld bij zich zou hebben.

SCOOTER Tijdens de beroving richtte de man een vuurwapen op het slachtoffer en sloeg hij hem met het wapen. Hij dwong hem zijn scooter, een geldbedrag van 15.000 euro en een bankpas af te geven. Na de diefstal vluchtten de daders weg. De Amersfoorter stapte op de gestolen scooter, maar besloot deze achter te laten en achterop de snellere motor van zijn mededader verder te gaan.

ZWAAR LETSEL Ze reden te hard voor de omstandigheden en vlogen uit de bocht. De daders kwamen daardoor frontaal in botsing met een fietser, die daardoor zwaar letsel heeft opgelopen. De rechtbank is van oordeel dat de man gezien kan worden als medepleger van het verkeersongeval, ondanks dat hij niet de bestuurder van de motor was. 

FINANCIEEL GEWIN ,,De gevolgen van zulke overvallen zijn traumatiserend voor de slachtoffers. De impact van de overval en het verkeersongeval is enorm. De man heeft alleen maar oog gehad voor het financieel gewin, om zo zijn schulden af te lossen. De rechtbank rekent hem dit ernstig aan en de reclassering schat de kans groot in dat de man opnieuw de fout in gaat", aldus de rechtbank.

TOEZICHT Gezien de jonge leeftijd van de man, zijn houding tijdens het proces en het belang dat de maatschappij heeft dat hij niet opnieuw de fout in gaat, wordt een deel van de celstraf voorwaardelijk opgelegd. De man komt onder reclasseringstoezicht te staan en krijgt voor zes maanden een ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook mag hij geen contact opnemen met de slachtoffers, moet hij hen schadevergoedingen betalen en het gestolen geld terugbetalen. In totaal ruim 29.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie