Afbeelding
Koen van Weel

'Woonlasten leidend in de verduurzaming'

22 mei 2019 om 08:30 Nieuws

AMERSFOORT Woningcorporatie Omnia Wonen wil niet koste wat kost woningen verduurzamen. ,,Zonnepanelen leggen of warmtepompen installeren lijkt heel mooi maar de betaalbaarheid en beschikbaarheid van huizen moet op de eerste plaats komen.''

Volgens Omnia Wonen-directeur Monique Govers moeten we oppassen voor hypes: ,,Dure installaties komen pas op de tweede plaats aan de orde. We moeten eerst de energievraag beperken. Door isolatie maar ook door woongedrag."

DOORDACHT In het nieuwe ondernemingsplan richt de corporatie ook haar duurzaamheidsbeleid op beteugeling van de woonlasten. ,,Dat betekent doordacht gebruik maken van bewezen technieken maar ook proberen de warmteplannen van gemeenten realistisch en effectief te maken. Dat laatste is veel moeilijker dan een handjevol nul-op-de-meter-woningen voor de Bühne bouwen", aldus Govers.

SAMENWERKING Echte verduurzaming denkt Omnia Wonen alleen te kunnen realiseren in samenwerking met die gemeenten. Govers: ,,De overheid heeft de neiging naar woningcorporaties te kijken voor de transitie. Maar daar waren wij niet voor besteld. Wij waren -en zijn- van een betaalbaar thuis voor mensen die dat echt nodig hebben. Daarom vinden we dat verduurzaming vooral renderend moet zijn voor de huurder. Zo'n insteek leidt automatisch tot praktische uitwerking van oplossingen. Het liefst samen met zoveel mogelijk andere belanghebbende partijen."

ONDERNEMINGSPLAN Omnia Wonen presenteert dezer dagen op verschillende plekken het nieuwe ondernemingsplan voor de periode 2019 tot 2022. ,,Dat kwam tot stand door met veel mensen buiten de organisatie van gedachten te wisselen. Over wat de doelen van de volkshuisvesters van Omnia Wonen zouden moeten zijn. En hoe deze te realiseren. Eén van de hoofdthema's in dat plan is betaalbaarheid van de woningen, zowel voor de huurders als voor de corporatie zelf. De beschikbaarheid en de kwaliteit ervan zijn de ander thema's.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie