Het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz barst komend weekend weer los.
Het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz barst komend weekend weer los. Cees Wouda

Meer dan tachtig concerten van top jazzartiesten

23 mei 2019 om 07:15 Uit-cultuur/nieuws

AMERSFOORT Het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz barst los van 23 tot en met 26 mei en dompelt de historische binnenstad onder in een muzikaal feest: meer dan tachtig concerten door aansprekende topartiesten uit binnen- en buitenland op achttien verschillende podia op loopafstand.

De 41ste editie van het festival bevat enkele grote namen waaronder Trijntje Oosterhuis, Shakatak, Ruben Hein en Peter Beets, maar ook vele bijzondere acts die het publiek kunnen verrassen, zoals het Israëlische wonderkind Gadi Lehavi en de Spaanse meesters Chicuelo en Marco Mezquida. Verder zijn er optredens van de BvR Flamenco Big band met de illustere Spaanse mondharmonica-speler Antonio Serrano en de Amerikaanse jazzdiva Deborah Brown en souljazz legende Georgie Fame, die optreden met de Henk Meutgeert New Jazz Orchestra. De illustere toetsenist Jasper van 't Hof speelt zaterdagmiddag in de Sint Joriskerk, met jong talent Kika Sprangers en zangeres Izaline Calister, en 's avonds op het plein met zijn band Pili Pili.

LOKAAL Amersfoorts accent is er van big band On the Move met special guests Koh Mr. Saxman uit Thailand, de jonge Madelief en de oude living legend Tony Vos. Bovendien zet Amersfoort Jazz in op aanstormend en jong talent, zoals de prijswinnende Sanne Rambags, Kika Sprangers, Sun-Mi Hong en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Maar ook diverse bekenden uit het buitenland, waaronder de Russische pianist Dmitry Ilugdin, de Surinaamse bassist Jason Eduwaiti en de Luxemburgse zangeres Claire Parsons.

Muziekliefhebbers, festivalgangers en dagjesmensen, jong en oud, iedereen wordt uitgenodigd om dit unieke evenement te komen bezoeken. De pleinen Hof, Lieve Vrouwekerkhof en Groenmarkt worden overdag met stoeltjes omgetoverd tot openluchttheaters. In de theaters en de historische binnenlocaties (waaronder de Sint Aegtenkapel, de Observant en de Mannenzaal) kunnen belangstellenden genieten van bijzondere optredens in intieme setting. Er worden circa tachtigduizend mensen verwacht.

Alle concerten zijn gratis te bezoeken, op de openingsavond in theater De Lieve Vrouw (23 mei) en de theatershow 'Crooners Night Club' in theater Flint (24 mei) na.

DIVERSITEIT Wat Amersfoort Jazz opvallend maakt is de diversiteit met uitstraling tot ver buiten de grenzen van de stad en de regio. Amersfoort Jazz zet de stad op de kaart. Bijzondere delegaties en ambassadeurs uit Israël, Hongarije, Catalonië en de Balearen strijken in Amersfoort neer om het festival te beleven; journalisten van Israëlische, Belgische en Amerikaanse media doen verslag van het gebeuren, naast Nederlandse culturele media zoals Parmando Cultuur TV en de Concertzender. Zuid Afrikaanse nationale radio zendt in samenwerking met Joy of Jazz uit vanuit Amersfoort. Rabo TV doet op zaterdag live streaming vanaf de Hof.

Meer op www.amersfoortjazz.nl en www.facebook.com/Amersfoortjazz.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie