Henk Karelsen: ,,Bij geen enkele klant werd ik met open armen ontvangen!”
Henk Karelsen: ,,Bij geen enkele klant werd ik met open armen ontvangen!” Gerrit Steen

Deurwaarder Henk Karelsen neemt afscheid na 37 jaar

24 mei 2019 om 10:12 Nieuws

AMERSFOORT Na bijna 37 jaar als deurwaarder te hebben gewerkt bij de gemeente Amersfoort (geen voorganger heeft eerder deze functie daar zo lang bekleed) is het vanaf nu tijd voor minder stress en spanning, stelt Henk Karelsen, zittend achter een bureau in zijn privé-werkkamer. Dinsdag gaf Karelsen zijn afscheidsreceptie.

Gerrit Steen

,,Het zou mooi zijn als iedereen zonder druk van derden zijn/haar verplichtingen nakomt", zegt hij, ,,het beroep van deurwaarder is dan niet meer nodig, de praktijk wijst echter nog steeds anders uit."

MONDIGER Dat je als deurwaarder niet met open armen wordt ontvangen is een feit, daar moet je mee leren omgaan, vervolgt Karelsen. ,,Ook dat mensen ten opzichte van mijn beginperiode veel mondiger zijn geworden, soms gewoon agressief. Zeker, er zijn veel mensen die buiten hun directe schuld in financiële problemen zijn gekomen. Je zult maar na een reorganisatie plotseling op straat staan, onverwacht met grote gezondheidsproblemen worden geconfronteerd of als hardwerkende ZZP-er alleen maar tegenwind hebben."

,,De huidige consumptiemaatschappij nodigt echter regelmatig ook uit tot het doen van onverantwoorde aankopen. Dat er daardoor soms geheel onnodig financiële problemen ontstaan, is een feit. Ik nam die probleemgevallen niet mee naar huis, het heeft mij wel regelmatig verbaasd."

,,Als overheidsdeurwaarder heb je onder meer. mogelijkheden om beslag te leggen op het inkomen, banktegoed of de eigendommen van schuldenaren. Beslag op huisdieren heb ik nooit gelegd, dat moet je als deurwaarder ook niet willen, maar auto's zijn nog wel regelmatig 'van eigenaar gewisseld'. Toch heb ik altijd tot bijna het uiterste getracht om beslagen en dergelijke te voorkomen, door bijvoorbeeld via een betalingsregeling tot een oplossing te komen."

GROTE STAD ,,De stad Amersfoort is in mijn periode uitgegroeid van een middelgrote tot een grote stad. Nieuwland en Vathorst waren er toen ik in 1982 als deurwaarder begon nog niet. Wat niet is veranderd is de wijze waarop de belastingschulden worden geïnd. Ik was al enige tijd aan het afbouwen, mijn klantcontacten aan het afronden en mensen door te verwijzen naar mijn vervanger. Vanaf nu zullen mijn dagen wat minder gevuld zijn, maar zeker niet leeg. Als voorzitter van het Deurwaarders Collectief Nederland verzorg ik mede studiebijeenkomsten voor deurwaarders, bewindvoerders en schuldhulpverleners."

SCHULDHULPVERLENING ,,Tenslotte wil ik graag als tip meegeven: als u grote schulden heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de schuldhulpverlening (bv. Stadsring51), of met de deurwaarder die stukken heeft achtergelaten. Koop, als u weinig financiële middelen heeft, alleen de dingen die u echt nodig heeft. U slaapt beter zonder schulden en niet (af)betaalde spullen in huis. Ieder moment een deurwaarder aan de deur te kunnen verwachten is niet goed voor de gezondheid en, in het geval die er is, de (huwelijks)relatie."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie