Een deelnemer passeert de Bollebrug tijdens een eerdere editie van de Marathon Amersfoort.
Een deelnemer passeert de Bollebrug tijdens een eerdere editie van de Marathon Amersfoort. Marel Rico

Marathon dit jaar populair

26 mei 2019 om 08:06 Sport

AMERSFOORT Tot afgelopen zondag werd massaal ingeschreven voor de Marathon Amersfoort van 16 juni. Volgens de woordvoerder van de organiserende stichting, Jaap Hengeveld, had dit alles te maken met voornamen op de startnummers.

,,Elke deelnemer die zich uiterlijk zaterdag heeft ingeschreven, krijgt van ons het startnummer thuisgestuurd met daarop de voornaam gedrukt", zegt Hengeveld. ,,Iedereen weet dat toeschouwers langs het parcours je naam roepen als aanmoediging. Maar het is natuurlijk mooi om zo'n persoonlijk startnummer als herinnering mee naar huis te nemen, mét medaille uiteraard."

NIEUW MEDAILLEONTWERP ,,Onze sponsor van de 42 kilometer, Fonkel, kwam op het idee om de medaille opnieuw vorm te geven. Net als op het nieuwe T-shirt vind je op de medaille en het halslint bekende Amersfoortse iconen als bijvoorbeeld de stadsvlag, de Koppelpoort, de Nieuwe Stad en de Kei. De oude binnenstad vormt het decor van het grootste sportevenement van onze stad. Vandaar dat we op onze posters en folders al wat jaren een kaart van Joan Blaeu uit 1649 gebruiken. Onze binnenstad is sindsdien immers niet echt veranderd."

[Hebben jullie kennisgenomen wat er onlangs in Utrecht gebeurde?
,,Uiteraard. Triest dat de deelnemers van de tien kilometer dit moest overkomen. Bij de halve marathon ging het overigens maar net goed. Echt een veel te ingewikkeld parcours. Ik hoorde dat de nieuwe organisatie veel kennis overboord heeft gegooid. Dan zit je dus meteen op de blaren. Ons organisatieteam bestaat uit louter Amersfoorters. De vrijwilligers en de medewerkers van Traffic Support kennen onze stad goed. We werken op dit moment aan een nieuwe route vanwege onze tiende editie in 2020. Dit najaar maken wij het bekend."

[Jullie besteden regelmatig aandacht aan buitenlandse deelnemers
,,Van onze buitenlandse atleten hoor ik dat ze juist voor Amersfoort kiezen vanwege de sfeer die wij creëren. Vandaag kreeg ik een bericht van twee Israëlische deelnemers, Liran en Bat-El Abitbul uit Dimona, in de Negev woestijn. Liran en Bat-El zijn tien jaar getrouwd en vieren dat in Amersfoort. Na wat surfen op het internet zagen ze onze filmpjes en was de keus snel gemaakt. Ze zijn nog nooit in Nederland geweest. Komende vrijdag interview ik Bat-El in de uitzending van EVA sport. Zij loopt straks de tien kilometer en haar man Liran de halve marathon. Op dit moment staat de teller op 33 nationaliteiten."

[Hoeveel deelnemers verwacht je?
,,De inschrijvingen lopen boven verwachting. Afgelopen editie hadden we iets meer dan vijfduizend deelnemers, maar het lijkt nu toch wel aardig richting de zesduizend te gaan, met als populairste afstanden de tien kilometer en de halve marathon. Ik adviseer mensen die deelname overwegen het voor 25 mei te doen. Dan kan het startnummer nog net op de post."

Meer op www.marathonamersfoort.nl.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie