Afbeelding
Wikipedia

Herdenking oorlogsslachtoffers op meerdere plekken

30 april 2019 om 13:01 lokaal

AMERSFOORT Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei vinden in Amersfoort diverse bijeenkomsten plaats waar inwoners bij aanwezig kunnen zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, aanmelden is nergens nodig. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn, waarschuwt de gemeente Amersfoort.

HERDENKING GEDENKRUIS JANNETJESDAL Van 14.00 tot 15.00 uur: plechtigheid op de Leusderheide bij het gedenkkruis Jannetjesdal, in aanwezigheid van locoburgemeester Koser Kaya. Verzamelen om 13.30 uur aan de Kolonel van Rooijenweg. Vanaf de Doornseweg is bewegwijzering geplaatst.

SINT ANFRIDUSKERK In de Sint Ansfriduskerk vindt van 18.00 tot 18.40 uur een oecumenische viering plaats in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius. Voorgangers zijn afkomstig uit de samenwerkende kerken in Amersfoort-Zuid. Adres: Jacob Catslaan 28 Amersfoort.

STILLE TOCHT KAMP AMERSFOORT Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Rusthof, vertrek om 18.45 uur. Vertrek van Kamp Amersfoort voor de Stille Tocht in aanwezigheid van de burgemeester van Leusden en loco-burgemeester van Amersfoort en leerlingen van groep 7/8 van de Calvijnschool Amersfoort. We verzamelen vanaf 18.15 uur op de parkeerplaats van Kamp Amersfoort waar ze ook vertrekken.

De stoet vertrekt om 18.45 uur. De tocht leidt naar het monument 'Gevangene voor het vuurpeloton' – ook wel de 'Stenen Man' genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Daar leggen de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester en de locoburgemeester van Amersfoort, Willem-Jan Stegeman, bloemen bij het monument voor veteranen, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven en het 'gedenkteken voor de onbekende soldaat'.

Om 19.55 uur leggen de (loco)burgemeesters kransen bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Aaron Driedijk is één van de vier winnaars van de dichtwedstrijd. Hij draagt een eigen gedicht voor. Bij de dichtwedstrijd dat door het Nationaal Comité 4 en 5 mei is uitgeschreven, is hij één van de dichters die is uitgekozen om een gedicht voor te dragen. Aansluitend spreekt de burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester.

Voor mensen die slecht ter been zijn, rijdt om circa 19.00 uur een personenbusje achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijdt deze weer terug naar Kamp Amersfoort.

TOCHT EN KRANSLEGGING HOOGLAND Voorafgaand aan de dodenherdenking in Hoogland is een oecumenische dienst in De Inham aan de Hamseweg 40. De dienst begint om 19.00 uur. Om 19.30 uur verzamelen deelnemers zich bij De Inham voor een stille tocht naar 'de Gedenknaald' aan de Hamseweg/hoek Zevenhuizerstraat. Burgemeester Bolsius is bij de tocht aanwezig en zal een krans leggen. Leerlingen van groep 7/8 en groep 8 van basisschool De Horizon dragen een zelfgeschreven gedicht voor en Machteld Mossink uit Hooglanderveen doet een voordracht.

KRANSLEGGING RUSTENBURG Bij het monument 'Rustenburg' nabij de Burg. Molendijkflat in Rustenburg is om 20.00 uur een plechtigheid in aanwezigheid van wethouder Kraanen.

HERDENKINGSCONCERT XAVERIUSKERK Herdenken, verlangen naar vrede en hoop zijn de thema's van een bijzonder herdenkingsconcert van Fibonacci. In aanwezigheid van burgemeester Lucas Boslius verzorgt dit kamerkoor het herdenkingsconcert op zaterdag 4 mei in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. Met bijdragen van cellist Angela Stevenson, hoboïst Evelyn Heuvelmans, pianist Felicity Goodwin, en verteller Wiena Bakker. Het concert start om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie