Afbeelding
Koen Suyk

Huurprijzen Amersfoort stijgen sterker dan landelijk

24 april 2019 om 11:11 Nieuws

AMERSFOORT Huurwoningen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal opnieuw duurder geworden. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg met 4,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks lijkt de prijsstijging wel wat af te zwakken: in drie jaar tijd was de toename niet zo gering als in de afgelopen twee kwartalen.

In Amersfoort was de stijging zelfs 5,7 procent en daarmee was dit het achtste kwartaal op rij dat de huren hier stegen. Een vierkante meter woningoppervlak kost nu gemiddeld 12,50 euro in de Keistad. Dat is nog ruim onder het landelijk gemiddelde van 16,33 euro. Ter vergelijking: in Amsterdam is dit 23,28 euro, Utrecht 17,27 euro, Arnhem 11,89 euro. De prijsontwikkeling is in Amersfoort toont wel een veel grilliger verloop dan landelijk het geval is (figuur 2, onder).

Dat concludeert verhuursite Pararius.nl op basis van hun eigen cijfers. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kwam in het vierde kwartaal uit op 16,30 euro. In alle provincies, behalve Friesland, betaalden nieuwe huurders per vierkante meter meer dan een jaar eerder. 

STEDEN De huurprijzen van een dertigtal steden zijn op een rijtje gezet. Wat opviel was onder meer dat in Amsterdam stegen de prijzen met slechts 3,6 procent stegen. Hoewel de prijzen in Amsterdam gemiddeld hoger zijn, ligt een prijsstijging van 3,6 procent ruim onder het Nederlandse gemiddelde. 

Huurders in Rotterdam betaalden huurders in het eerste kwartaal van dit jaar bijna negen procent meer per vierkante meter dan in 2018. 

Buiten de Randstad is Eindhoven inmiddels één van de duurdere steden. Daar stegen de prijzen met bijna tien procent, goed voor één van de grootste prijsstijgingen in het afgelopen kwartaal.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie