Ermanno Mazzoli in zijn 'Italiaanse' ijszaak.
Ermanno Mazzoli in zijn 'Italiaanse' ijszaak. Lex van Elten

IJssalon Mazzoli familiezaak

24 april 2019 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Echte vakmannen die werken met authentieke producten: ze bestaan nog. Ermanno Mazzoli is zo iemand. ,,Deze ijssalon heeft een lange geschiedenis. Mijn vader is in 1959 aan de Langestraat 75 begonnen, zoals je hier kunt zien." Trots wijst de ondernemer naar een oude foto aan de muur waarop zijn vader ijs bereidt.

Lex van Elten

Sindsdien is er veel veranderd aan het pand, maar ook aan de smaak van de klanten. ,,Uiteraard spring ik daarop in. Tegenwoordig zijn fruitsmaken erg populair, en ook ijs met stukjes erin zoals Tiramisu, cheesecake of yoghurt-bosvruchten vinden gretig aftrek. Klanten weten tegenwoordig precies welke smaak ze willen, terwijl ze vroeger zeiden 'maakt niet uit, als het maar koud is."

Mazzoli's bereidingswijze is gelijk gebleven: het ijs wordt dagelijks gemaakt met alleen maar verse ingrediënten. De ambachtsman is bovendien erg selectief in zijn keuze voor de smaakmakers. Zo is niet elke citroen hetzelfde: ,,Ik haal ze uit Sicilië. Die zijn net wat zuurder dan die uit Sorrento. Ik hou zelf erg van smaken met karakter, zoals chocola, hazelnoot en dus ook citroen." Naast deze smaken is er uiteraard nog veel meer lekkers te vinden in de glanzende vitrine: ,,Ik heb ongeveer 25 verschillende ijssoorten in mijn vitrine."
In het hoogseizoen staat Mazzoli elke dag al om zes uur in zijn keuken achterin de zaak om ijs te draaien. ,,Op precies dezelfde manier zoals ze dat doen in Italië", vertelt hij. De keuken is smetteloos: ,,Er worden zeer hoge eisen gesteld aan de hygiëne bij ijsbereiding. Deze ijsmachine heeft een gesloten systeem. Dat werkt superschoon en bevriest het ijs heel snel. Bovendien ben ik de enige die het ijs mag maken, zodat ook daar een kwaliteitsgarantie in is." Natuurlijk komt Mazzoli's ijsmachine uit Italië.
Dat Italianen hoge eisen stellen aan eten mag bekend zijn. Des te bijzonderder dat de Amersfoortse ijsmaker in 2007 de hoogste internationale prijs op ijs-gebied won: de Coppa d'oro, de wereldbeker. Een prestigieuze prijs, want uit honderd deelnemers was hij de beste. ,,Een hele eer!" Op een prominente plek in zijn zaak is een enorme bokaal te zien als bewijs. Die hoge kwaliteit betaalt zich uit: ,,Ik heb een heel hecht klantenbestand. Sommige families komen al vier generaties."

Lekkerbekken kunnen hun ijsje aan de toonbank geschept krijgen: ,,Op warme dagen staat de rij tot buiten!" Wie wat meer de tijd wil nemen kan achterin de zaak genieten van zijn of haar ijsspecialiteit. ,,Lekker met een espresso erbij, in alle rust geserveerd", aldus de ondernemer. Wie zijn feest wil opluisteren met iets bijzonders is bij Mazzoli ook aan het goede adres: met zijn mobiele ijskarretje serveert hij vers ijs op locatie.
Omdat IJssalon Mazzoli op dinsdag 23 april zestig jaar bestaat, is er een bijzondere actie: ,,Klanten krijgen op die dag een ijsje met één bolletje voor dezelfde prijs als in 1959, dus maar tien cent!" Wie daarna een espresso wil drinken kan dat ook doen voor de ouderwetse prijs van twintig cent.

a [IJssalon Mazzoli, Langestraat 75, 033-4612182.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie