Na een heftig ongeluk en 33 operaties verder, lacht het leven Ziamari weer toe. Hij begint zelfs een eigen Jiujitsu-school: www.amersfoortbjj.nl
Na een heftig ongeluk en 33 operaties verder, lacht het leven Ziamari weer toe. Hij begint zelfs een eigen Jiujitsu-school: www.amersfoortbjj.nl Foto Rinus van Denderen

Na 33 operaties wil Ziamari nu jiujitsu-school beginnen

11 april 2019 om 07:06 Sport

AMERSFOORT Een ongeluk zorgde ervoor dat Abdel Ziamari de dood in de ogen keek en 33 operaties moest ondergaan, maar het leven lacht hem weer toe. Ondanks dat doktoren hem niet veel kans meer gaven, overwon de Amersfoorter. Het Braziliaanse jiujitsu gaf hem levensvreugde terug en nu wil hij een eigen jiujitsu-school beginnen.

Jeroen van der Veer

Het is maandagmiddag als Ziamari zijn auto parkeert op de Nijverheidsweg in Amersfoort. Hij is net terug uit Amsterdam, heeft daar zijn geliefde sport jiujitsu beoefend en voelt zich goed. Lachend stapt hij uit en kijkt even naar de kruising waar het op 10 november 2006 zo verschrikkelijk misging.

De Amersfoorter was 16 jaar toen hij hier op zijn scooter voorbij snelde en geschept werd door een auto die hem geen voorrang gaf. Ziamari maakte een enorme klap en werd metershoog de lucht in geslingerd. Het moment heeft het leven van de inmiddels 29-jarige drastisch veranderd, al is hij maar wat blij dat hij nog leeft. Het had zomaar anders af kunnen lopen en het mag eigenlijk een wonder genoemd worden dat Ziamari nog zelfstandig ademt. ,,De doktoren gaven mij vijf procent kans."

LITTEKENS EN DEUKEN Acht weken lag hij in coma en in totaal moest Ziamari 33 operaties ondergaan. Aan de waterrand denkt hij nog eens terug aan dat ene moment op 10 november. ,,Ik heb alles bewust meegemaakt. De traumahelikopter was ook opgeroepen, maar de ziekenauto bracht mij direct naar het UMC. Al mijn ingewanden waren geperforeerd en eenmaal in het ziekenhuis ging bij mij het lampje uit. Vanaf daar weet ik niets meer."
Dat is maar goed ook, want het waren akelige momenten. Op een gegeven moment moest hij een belangrijke keuze maken en besloot hij groen licht te geven voor een gevaarlijke operatie. Deze slaagde en Abdel Ziamari was vastberaden om zich terug te vechten. ,,Mijn hele lichaam zit nu vol met littekens. Kijk maar", zegt hij, terwijl hij zijn shirt omhoog doet. ,,Allemaal littekens en deuken. Ik heb na al die operaties in de Hoogstraat in Utrecht gewoond om te revalideren. Ik kon amper wat. Het was verschrikkelijk. Maar één ding was zeker; ik kom hier sterk uit."

'IK LEEF WEER' Ondanks het langzame herstel, besloot Ziamari zich te richten op wat hij leuk vond; sporten. ,,Zei de revalidatie-arts dat ik bepaalde dingen maar één keer mocht doen, deed ik er bijvoorbeeld drie. Ik moest mijn grenzen verleggen. Zelf uitdokteren hoe ik moest herstellen en hoe ik er weer bovenop kon komen. Een loodzware tijd, maar het heeft mij gek genoeg ook een hoop gebracht."

Omdat naar school gaan of werken geen optie was voor de op dat moment in een rolstoel zittende Ziamari, bekeek hij veel YouTube-video's. Zo kwam hij als 23-jarige terecht bij Rickson Gracie die aan Braziliaanse jiujitsu deed en dit opende zijn ogen. ,,Sport was voor het ongeluk altijd al mijn leven en ik wilde dat weer oppakken. Ik zocht waar ik die sport kon beoefenen en dit bleek in Amsterdam te zijn. Ik mailde direct en kon er terecht. De eerste keer daar op die mat was voor mij de bevestiging; ik leef weer."

GECONTROLEERD UITSCHAKELEN Deze sport is een krijgskunst die als doel heeft een dominante positie te krijgen en ervoor te zorgen dat een aanvaller zo snel mogelijk gecontroleerd wordt. Het zijn vaak 'grondgevechten' en ondanks een negatief advies van doktoren, beoefend Ziamari dit inmiddels al zes jaar. ,,Elke dag rij ik naar Amsterdam en train ik zes keer in de week. Ik kan het geestelijk en fysiek aan. Geloof mij", zegt Ziamari, terwijl hij naar het water staat. ,,Deze sport heeft mijn leven gered."

De saamhorigheid die de sport in Amsterdam hem brengt, wil hij nu naar Amersfoort halen. Bij A-dance heeft hij al geregeld dat hij vanaf mei elke woensdag en vrijdag de beschikking krijgt over een zaal en deze wil hij vullen met Amersfoorters. ,,Ik wil mijn eigen Braziliaanse jiujitsu-school beginnen onder de naam AmersfoortBJJ. Waar veel vechtsporten gericht zijn op klappen of trappen uit te delen, focust deze sport zich op om de ander gecontroleerd uit te schakelen zonder schade. De technieken die hier geleerd worden zijn gebaseerd op het intellect en niet op brute kracht. Dit maakt het een zeer geschikt systeem voor zelfverdediging voor zowel mannen, vrouwen als kinderen."

Abdel Ziamari denkt dat mensen in Amersfoort veel baat kunnen hebben bij deze sport en daarbij hoopt hij op de steun van de gemeente. ,,Je kan hiermee jongeren van de straat halen. Dat heeft veel meer effect dan een voetbalveldje aanleggen. Naast de sport kan ik ze mijn levensverhaal vertellen en discipline/motivatie bijbrengen. In Amsterdam zie ik mensen echt opbloeien van het zelfvertrouwen en dat gun ik Amersfoorters ook."

Terwijl hij aanstalten maakt om naar de auto te gaan, vertelt hij heugelijk nieuws. ,,Ik word straks voor het eerst vader en daar ben ik super trots op. Op deze plek, hier aan de Nijverheidsweg, is veel ellende begonnen, maar dat boek is gesloten. Het leven lacht weer en dat komt mede door Braziliaanse jiujitsu."

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie